BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20220914 ÚjszilvásNem kell félniük az energiaárak emelkedésétől: máris kifizetődnek Újszilvás példaértékű megoldásai. Csaknem húsz éve tűzte zászlajára intézményeinek környezetbarát technológiákkal történő működtetését Újszilvás. Fotó: Németh András Péter NAP Szabad FöldKépen: Napelempark

Elhúzódó válságra számítanak a napelemgyártók

Túlkínálat jellemzi a piacot, a kínai gyártók gondjai tartósnak bizonyulhatnak.

Nem valószínű, hogy a kínai napenergia-ágazat egyhamar nyereséges lesz, mivel a piacon akár két évig is túlkínálat maradhat – idézték az elemzők a Longi Green Energy Technology Co. gyártócég borúlátó előrejelzését. A Longi képviselője a Citi Researchnek azt mondta, nem számítanak arra, hogy az árak olyan ütemben emelkedhetnek, ami túlszárnyalja a költségeket belátható időn belül.   

Az iparág egészét jellemző veszteségek fennmaradnak a túlkínálat miatt 

– hangsúlyozta a közleményben.  

A túlkínálat oka egészen egyszerű: a napelemtermelés az elmúlt években meghaladta a keresletet, még a globális napelem-telepítési boom ellenére is. A helyzet megtépázta a nagy cégek eredményét is: a Longi az elmúlt évben veszteségről jelentett, miután kénytelen volt a bekerülési árak alatt értékesíteni. 

A jövőt új technológiák bevezetésével, a panelek hatékonyságának emelésével képzelik el, ugyanis szerintük a mostani technológiáktól nem lehet „megváltást” remélni.

Az elemzők sem optimisták

Nem látunk olyan katalizátort, amitől megalapozottan fellendülhetne az ágazat, így azt javasoljuk, hogy a befektetők is fenntartásokkal kezeljék a szektort

– fogalmazott Dennis Ip, a Daiwa Capital elemzője. Azért némi derűre adhat okot, hogy a szakértő szerint az árak enyhén emelkedhetnek a következő három hónapban. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.