BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulat: már Kínában is csökken a szén-dioxid-kibocsátás

A világ legnagyobb szennyezője csak 2030-ra tervezte a szén-dioxid-kibocsátási csúcsát, de az lehet, hogy már tavaly bekövetkezett. A csökkenés hátterében a megújulók gyors terjedése mellett a kínai gazdaság gyengélkedése is szerepet játszhat.

Miközben sorra dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti rekordok, a felmelegedést okozó szén-dioxid-kibocsátás idén először csökkenhet 2016 óta Kínában, ami felveti annak az esélyét is, hogy a szennyezés csúcsát a tavalyi év jelentheti az ázsiai országban, évekkel megelőzve Peking 2030-ról szóló tervét.

kína
Kína a világ legnagyobb szennyezője jelenleg / Fotó: AFP

A múlt hónapban csökkent az áramtermelésre felhasznált szén mennyisége Kínában, és a második negyedév során olajból is kevesebbet fogyott az országban, miközben szakértők szerint a tiszta energiák termelése mára meghaladja a teljes energiahasználat növekedését, ami reményt jelent arra, hogy a szén-dioxid-kibocsátás visszaesése tartós lesz.

Egyre zöldebb áram, kevesebb cementtel és acéllal

Ehhez azonban hozzájárul a kínai ingatlanszektor gyengélkedése is, mely a cement és acélfogyasztást is mérsékli, melyek a legnagyobb szennyezők az áramtermelés után. Fontos szerepet játszik továbbá a megújuló energiaforrások gyors terjedése és az elektromos autók nagy aránya az országban eladott autók között.

A tartós csökkenéshez azonban az is kell, hogy a hatóságok ne a nehézipar ösztönzésével igyekezzenek felpörgetni a gazdaságot,

és az elektromos hálózaton is megtörténjenek azok a fejlesztések, melyek a tiszta energiaforrások további bővüléséhez szükségesek – írja a Bloomberg.

A szén és olajfogyasztás is csökkenőben

Kína a globális szén-dioxid-kibocsátás több mint 30 százalékáért felel, ezért a mostani csökkenés jelentősége is különösen nagy lehet, és a globális erőfeszítéseket is előmozdíthatja a klímaváltozás megfékezésére. 

A BloombergNEF legfrissebb jelentése szerint idén 7,2 és 8,2 százalékkal mérséklődhet a kínai szénfogyasztás az áramtermelésben, 

mely júniusban már második hónapja csökkent, mégpedig 7,4 százalékkal, amihez fogható utoljára 2022 májusában történt, Sanghaj lezárásakor.

A szénfogyasztás mellett pedig némiképp az olajfogyasztás is csökkent, főként a szállítmányozási és ipari üzemanyagok (dízel, gázolaj) iránti gyengébb kereslet miatt – közölte a múlt hónapban a Nemzetközi Energiaügynökség.

Gyorsan terjednek a megújulók, de ez gondot is jelenthet

Mindezt a nap- és szélenergia gyors terjedése egészíti ki, mely ha folytatódik, úgy képes lehet nemcsak a kereslet növekedésével lépést tartani, de kiváltani a korábbi, szennyező forrásokat is. Azonban ehhez a hálózat fejlesztése is szükséges, hiszen egyre több nap- vagy szélenergiával megtermelt áram veszik kárba. Májusig a napenergiával termelt áram 3,3 százalékát nem tudták felhasználni az országban, szemben az előző évi 2 százalékkal, míg a szélenergia esetében az elpocsékolt mennyiség 4,1 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 3,4 százalék után. 

Kína új vezetékek és energiatároló rendszerek telepítésével igyekszik úrrá lenni ezeken a problémákon.

A kínai kibocsátás mennyisége ugyanakkor olyan mértékű, hogy még ha az csökkenésnek is indul, különösen nagy jelentősége lesz annak, hogy az milyen ütemben történik.

Behúzta a kéziféket a kínai gazdaság

A GDP-növekedés üteme elmaradt az elemzők által várttól. A kínai kormány továbbra is 5 százalékos gazdasági növekedéssel számol az idei évre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.