BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapestet is érintő járatokat is törölt a román légitársaság

Munkabeszüntetés miatt több mint húsz járatot kellett törölnie a Tarom állami légitársaságnak. Többek között budapesti, párizsi és frankfurti járatok is érintettek.

Több mint húsz Bukarestből induló, illetve oda érkező járatát törölte hétfőn a román Tarom állami légitársaság, miután minden érintett járatnál a személyzet legalább egy tagja beteget jelentett. A légitársaság tájékoztatása szerint nem szállt fel hétfőn a Tarom kairói, bejrúti, ammáni, jászvásári (Iasi), nagyváradi, isztambuli, budapesti, frankfurti, amszterdami, valamint párizsi járata, ezért törölték az illető városokból Bukarestbe visszatérő Tarom-járatokat is.

Otopeni,,Romania,-,01.23.2021:,Align,Tarom,Airplanes,On,Henri,Coanda
járattörlés, Románia
A váratlan munkabeszüntetés több mint 20 járatot érint, Magyarországra érkező gépeket is / Fotó: Shutterstock

A pilóták spontán munkabeszüntetése miatt felháborodott, tanácstalan utasok százai töltötték az éjszakát a bukaresti nemzetközi repülőtér várótermeiben. A Tarom azt ígérte, hogy a lehető legrövidebb időn belül felveszi a károsultakkal a kapcsolatot, hogy átütemezést, alternatív utazási lehetőséget vagy a jegyár visszatérítését ajánlja fel nekik.

Cezar Osiceanu, a G4Media.ro hírportálnak nyilatkozó pilóták egyike azt állította, hogy a Tarom pilótáinak és másodpilótáinak bére gyakorlatilag 2007 óta nem emelkedett, havi 4500 eurót keresnek, míg a magán-légitársaságok többsége legalább 10 ezer eurós bért fizet a pilótáinak. A portál szerint Romániának a kedden kezdődő NATO-csúcsra induló küldöttsége sem tudott útnak indulni, ugyanis a védelmi és a külügyminiszter, valamint a hadsereg vezérkari főnöke által vezetett román delegáció párizsi átszállással akart Washingtonba utazni.

A bujtatott pilótasztrájkot az a törvényi előírás tette lehetővé, amely szerint minden pilótának joga van ahhoz, hogy egészségügyi okokra hivatkozva két szabadnapot vegyen ki.

Médiaforrások szerint a Tarom csaknem 30 pilótája egyszerre jelentett beteget.

Az Agerpres hírügynökség szerint az 1954-ben alapított, a bukaresti közlekedési minisztériumhoz tartozó román állami légitársaságnak 18 repülőgépből álló flottája van, és 70 úti cél felé üzemeltet rendszeres járatokat.

Az Európai Bizottság két hónapja hagyott jóvá egy 95 millió eurós állami támogatást a 2007 óta veszteséges Tarom átszervezésére, amely a tavalyi 2,3 millió utasával a harmadik legnagyobb forgalmú légitársaság volt Romániában

  • a Wizz Air (13 millió utas) és 
  • a Ryanair (3,1 millió utas) mögött.

A versenyhivatal is rászáll a légitársaságokra a járatkésések miatt

A Gazdasági Versenyhivatal közleményében tudatta, hogy vizsgálja a légitársaságokat az utóbbi időben tapasztalható késések miatt. A járatkésések európai szinten okoznak problémát, Magyarország pedig mindent megtesz, hogy ez a trend még az idei nyáron véget érjen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.