BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Funny,Little,Boy,With,His,Father,Playing,With,Garden,Hose

Korai nyugdíj: így lehet 30-40 évesen kiszállni a taposómalomból

Vannak, akik fiatalon, jóval ötvenéves kor alatt befejezik az aktív munkát, hogy szabadon éljenek. A korai nyugdíj, vagy a visszavonulás a munka világától sokaknak vágya, van már módszertan is rá: F.I.R.E.-mozgalom a neve ennek az alternatív életformának. Vajon mit tudnak a tagjai, hogyan érik el fiatalon a pénzügyi függetlenséget?

A munka világából egyszer mindenki ki akar szállni, és minél korábban teszi meg, annál jobb - vallják sokan. De még csak ez sem igaz mindenkire, mert vannak olyan emberek – nem is kevesen –, akik egészen idős korukig, akár halálukig aktívak maradnak. A korai nyugdíj témája maga is rögtön kétféle reakciót vált ki: az egyik a „de jó lenne harmincévesen nyugdíjba menni”, a másik, hogy „micsoda marhaság”. Sokan azzal érvelnek ellene, hogy néhány hónap pihenés, semmittevés után hiányozna az életükből a tevékenység, az alkotás, a munka. 

Korai nyugdíj, F.I.R.E.
Korai nyugdíj: magas jövedelem, minimális kiadások – ez lenne az út / Fotó: Shutterstock

 

Korai nyugdíj, azaz F.I.R.E.

A szabad életről, a napi robot elhagyásáról szól az a mozgalom, ami az angol Financial Independence, Retire Early rövidítéséből a F.I.R.E. nevet kapta. 1992-ben indult, amikor megjelent a Your Money or Your Life című könyv, amely azt fejtegette, hogy az anyagi függetlenség nem feltétlenül a gazdagságról szól, hanem arról, hogy tisztában vagyunk azzal, mi az, ami elég a megélhetésünkhöz.

Arra próbáltak rávilágítani a szerzők, hogy elérhető a pénzügyi biztonság úgy is, ha valaki nem vesz részt a kilenctől ötig tartó taposómalomban. Arról írtak, hogy lehet olyan tudatossággal költeni, ami megszűri a meggondolatlan, felesleges fogyasztást. Ilyen fiatalokat mutat be a BBC rövidfilmje. A szereplők felfedezték, hogy nem kell a legdrágább autókat megvenni, szerényebb körülmények között is lehet élni, lehet otthon főzni, és hajat vágni is. Lehetne erre legyinteni, hogy nincsen ebben semmi rendkívüli, de kétségtelen, hogy a fejlett világ túlfogyasztása sok felesleges pénzköltéshez vezet, így ezzel a nézőponttal már Közép-Európában is lehet mit kezdeni. Vagyont építeni talán kevésbé.

A korai nyugdíjhoz sok pénz kell

A mozgalom tagjai arra törekednek, hogy annyi pénzt és akkora vagyont gyűjtsenek, hogy a megszokottnál jóval korábban, 30 és 50 éves koruk között elmehessenek nyugdíjba. A kérdés elsősorban az, mi kell ahhoz, hogy valaki 30 éves korára komoly vagyont építsen. Mert a nagy többségnek nem sikerül, akinek meg igen, az is ritkán hagyja abba, épphogy megízlelve a nagy sikert. A mozgalom hívei mégis azt mondják, a pénzen szerezett idő ér a legtöbbet, amit egymásra, a családra fordíthatnak. 

Hogyan kell számolni?

A mozgalom az tanácsolja, számoljuk ki, mekkora éves jövedelemre van szükségünk ahhoz, hogy a nyugdíjas életformát fenntartsuk. Ezt szorozzuk meg 25-tel, és az így kapott összeg az irány, a cél. 

Nézzünk egy példát, nettóban: legyen az elvárt éves bevétel 5 millió forint. Felszorozva ez 125 millió forint. De teljesen más a számolás, ha 50 évesen akarunk visszavonulni, és elég lesz 350 ezer forint is. De bármelyik esetről is van szó, az előre nem kalkulálható inflációt figyelmen kívül hagyva is több száz milliós vagyont kell felépíteni, 10-15 vagy húsz év alatt. Ehhez komoly befektetői véna és tudás kell, és a valószínűleg az átlagosnál jóval magasabb kockázatvállalás, meg szerencse, esetleg nagyobb csoda.

Mik a legfontosabb szabályok?

  1. Rendkívüli takarékosság: a lehető legkevesebbet kell költeni az élelmezésre, szórakozásra. Közösen kell bérelni lakást, így lehet a legtöbbet spórolni a lakhatáson.
  2. Növelni kell a bevételt: mellékállásokkal, befektetésekkel, jutalékok keresésével.
  3. Minden tartalékot be kell fektetni. A cél, hogy az éves megélhetési költségek 25-szörösét elérje. Ha ez megvan, ez a F.I.R.E.-szám. Ha most 30 évesen 5 millió az éves megélhetése, akkor 125 milliót kell megtakarítani a korai nyugdíjhoz, infláció nélkül.
  4. A mozgalom híveinek a F.I.R.E.-száma jellemzően 1 millió dollár, ennyivel lehet kiszállni az amerikai taposómalomból.

Kinek működik?

Be kell látnunk, nem egy klasszikus kelet-közép-európai történet ez. A módszer azoknak működik, akik fiatalon extra magas keresettel rendelkeznek, nincs adósságuk, és minimalizálni tudják a költségeiket, vagy mesés örökséghez jutnak. A modern társadalmak többsége számára nem elérhető ez a fajta álom, és nem is biztos, hogy el kell érni már 30 évesen a teljes pénzügyi szabadságot.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.