BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívüli: lelőttek egy görög határőrt, amikor fel akarta tartóztatni az illegális migránsokat

A rendőrség közleménye szerint az Évrosznál járőröző görög határőrökre rálőttek a török oldalról, egy görög határőr súlyosan megsérült a lövöldözésben.

Rálőttek egy görög határőrre, miközben megpróbálta megakadályozni, hogy illegális migránsok nagy csoportja megrohamozza a határt – közölte a Visegrád 24. A határőrre a török oldalról lőttek rá, állapota válságos. 

A rendőrség közleménye szerint az Évrosznál járőröző görög határőrökre a Törökországból érkező migránsok Görögországba való illegális bejutását megakadályozó akciójuk közben a török ​​oldalról ismeretlenek rálőttek. Egy görög határőr súlyosan megsérült a lövöldözésben. 

Greece Is Expanding With Concrete Filled Fence And Police Patrols The Land Borders With Turkey
Fotó: NurPhoto via AFP

Görögország az elmúlt években új migrációellenes arzenálba fektetett be, beleértve a kamerákat, radarokat és egy 40 kilométeres (25 mérföldes) acélkerítést, amely több mint öt méter magas, hogy lefedje a Maritsa (Meriç) által átszelt 200 kilométeres határterület egy részét. A térségben a Frontex uniós határügynökség által üzemeltetett Zeppelin is működik. A török oldalról érkező migránsokkal a görög határőrök már máskor is komolyabban összetűztek.

A helyzet egyáltalán nem rózsás. A BBC korábban arról számolt be, hogy szemtanúk szerint a görög parti őrség több tucat migráns halálát okozta a Földközi-tengeren három év alatt, köztük kilenc személyt szándékosan dobtak a vízbe. Ez az egyik kulcsfontosságú megállapítása volt a BBC új vizsgálatának, a műsorszolgáltató jelentése szerint több mint 40 ember halt meg „az állítások szerint akkor, amikor kikényszerítették őket a görög felségvizekről, vagy visszavitték őket a tengerre, miután elérték a görög szigeteket”. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.