BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Apple Indiában

A telefongyártó számára mind a gyártásban, mind az eladásokban egyre fontosabb India. Az iPhone-ok többsége azonban még mindig Kínában készül.

Megkezdte a legújabb iPhone-sorozat tömeggyártását Indiában az Apple, alig pár nappal azután, hogy Kínában beindította a termelést. Ráadásul a Pro változatot mind a két országban gyártani fogja az almás vállalat.

India-Business, Apple
Indiát is meghódítja az Apple / Fotó: AFP

Eddig is készültek Apple-termékek Indiában, de azok nem a legújabb iPhone-ok voltak.

A tech óriás korábban csak a régebbi vagy alacsonyabb kategóriás iPhone modellek termelésébe vonta be Indiát, ahol tavaly 30 millió iPhone-t szereltek össze. Az idei első fél évben azonban már 18 millió iPhone készült a világ legnépesebb országban. Mindez nemcsak az Apple geopolitikai bizonytalanságot mérsékelni igyekvő törekvéseire mutat rá, hanem arra is, hogy mekkora utat tett meg India a technológiai fejlődés terén az elmúlt években.

Ivan Lam, a Counterpoint Research elemzője a Nikkei Asiának elmondta, hogy India az egyik fontos helyszíne a Kínán kívüli okostelefon-gyártásnak, hiszen számos márka igyekszik diverzifikálni a termelését, és meghódítani az indiai piacot is. Egyelőre azonban az ország továbbra is a végső termék összeszerelésében jeleskedik, míg az értékesebb alkatrészek és elektronika gyártása még Kínában összpontosul. India ugyanis a fejlődés ellenére sem képes versenyre kelni a kínai hatékonysággal, infrastruktúrával és képzett munkaerővel.

Az Apple gyártásának oroszlánrésze továbbra is Kínában van

Ennek megfelelően az iPhone-ok többsége még mindig Kínában készül, hiszen az új termékek indulásakor az Apple számára különösen fontos az ellátási láncok stabilitása. A legtöbb prémium-iPhone így továbbra is Kínában készül a Black Friday előtt, hogy ne legyenek problémák az ellátással. 

Az új iPhone-t az Apple szeptember 9-én mutatja majd be.

Az Apple nemcsak a gyártás, de az eladások terén is egyre nagyobb hangsúlyt fektet Indiára, különösen a Kínában fokozódó verseny miatt. Az idei első negyedévben az Apple szállításai éves alapon 19 százalékkal nőttek Indiában, így az sem meglepő, hogy a vállalat bevétele is rekordot döntött az országban. A 800 dollárnál drágább prémiumtelefonok piacának 69 százalékát szerezte meg az Apple Indiában, szemben a Samsung 31 százalékával.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.