BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Watch tower of the Gamboa Resort situated at the confluence of the Chagres River and the Canal, Republic of Panama, Central America

Érik az újabb energiaválság, a Panama-csatornát is kénytelenek kerülni a tankerhajók

A Panama-csatorna üzemeltetője azért küzd, hogy meggyőzze a cseppfolyósított földgázt és a mezőgazdasági terményeket szállító cégeket, hogy visszatérjenek a két óceánt összekötő kereskedelmi útvonalra, miután a tavalyi történelmi aszály után alternatív útvonalakon szállítják az árukat.

A múlt hónapban összesen 13 cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító tanker haladt át az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő Panama-csatornán, ami kevesebb mint fele a 2022. júliusi számnak. A mezőgazdasági terményeket, például gabonát szállító hajók áthaladása júliusban éves szinten 35 százalékkal, 129-re csökkent. Más típusú hajók a szokásos mértékben használták a vízi utat.

Panama-csatorna Watch tower of the Gamboa Resort situated at the confluence of the Chagres River and the Canal, Republic of Panama, Central America
A Panama-csatorna / Fotó: AFP

Korábban naponta akár 36 hajó is áthaladt a csatornán, de a csapadékhiány és az erre válaszul elrendelt korlátozások miatt januárban ez a szám 20-ra csökkent. Panama a tavalyi aszály óta árat is emelt, és minden hajótársaságot arra kényszerít, hogy jó előre foglaljon időpontot. Mindezért a csatornán való áthaladás költségei az egekbe emelekedtek, miközben az átkelés rugalmatlannabbá vált.

A drágulás következtében, a szárazság és a csökkenő forgalom ellenére is 15 százalékkal nőttek a csatorna üzemeltetéséből származó bevételek, a következő pénzügyi évre pedig további 3 százalékos növekedést várnak. A jelenlegi helyzet azonban rávilágít: az ellátási lánccal és az éghajlatváltozással összefüggő zavarok  felhajthatják a globális kereskedelem költségeit.

Ricaurte Vásquez, a Panama-csatornát felügyelő hatóság igazgatója az FT-nek elárulta: mivel a tisztviselők nem tudnak esőt varázsolni, a megbízhatóságra összpontosítanak. A hatóság a jövő hónapban felülvizsgálja az árakat, mivel azokat nem lehet a végtelenségig emelni. A tavalyi nyári szárazságért egyébként az El Nino természeti-időjárási jelenséget okolták, és 

az éghajlatváltozás várhatóan továbbra is negatív hatással lesz a vízszintre.

A közép-amerikai ország ezért egy új víztározó építését tervezi, amely a tervek szerint a következő 50 évre elegendő vizet biztosítana a csatornának és a lakosságnak is, bár a helyiek egy része ellenzi a megaprojektet. Sőt, a kormány egy új ösztönzőprogramot indít a helyi kávétermesztőknek is – mivel az ültetvények elvben mérsékelhetik az erdőirtás okozta károkat –, ezzel biztosítva a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalának a vízellátását.

Az elemzők szerint a Panama-csatorna továbbra is fontos útvonal marad, de a cégek egy része kénytelen lesz alternatív útvonalra váltani. Maga a csatorna a globális tengeri kereskedelem mintegy 5 százalékát bonyolítja le, és fontos bevételi forrása a latin-amerikai országnak, amely dollármilliárdokat kaszál a kereskedelmi útvonalon.

Érdemes megemlíteni, hogy tavaly a szárazság az Egyesült Államokban a Mississippi folyón és az európai Rajnán is több hónapig tartó fennakadásokat okozott, míg máshol az emelkedő tengerszint több nagy folyó mentén is megnövelte az árvízveszélyt.

A húszik a konténerhajókat támadják, amin a hajózási cégek hatalmasat kaszálnak

A Szuezi-csatornán keresztül történő szállítást megbénító húszi támadások hatására a konténerekkel megrakott óceánjárók hosszabb és drágább kerülőutakon közlekednek, hiszen az Ázsia és Európa közötti hajózáshoz így meg kell kerülniük Afrikát. A dán Maersk februárban még ötmilliárd dolláros mínuszt várt idén, most már három-ötmilliárd dolláros nyereségre számít.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.