BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Corn field in the Swabian Alb

Megtizedeli a forróság az ukrán kukoricatermést

A mezőgazdasági tanács pesszimistább a kormánynál, kisebb termést vár a kedvezőtlen időjárás miatt.

Háromhetes rendkívüli hőhullám volt Ukrajna legnagyobb részén is júliusban, emiatt a a tavalyi szinthez képest mintegy hatmillió tonnával kisebb lehet az idei kukoricatermés – figyelmeztetett hétfőn a termelőket tömörítő Ukrán Mezőgazdasági Tanács (UAC).

Corn field in the Swabian Alb
Jelentősen csökken a hőhullám miatt az ukrán kukoricatermés / Fotó: AFP

A szervezet ugyan nem adott előrejelzést arra vonatkozóan, hogy összességében milyen termés várható, de a prognózisa megegyezik a gabonatermelők szövetségéével (UGA), amelyik a múlt héten azt közölte, hogy 2024-ben 23,4 millió tonnás kukoricatermés várható a 2023-as 29,6 millió tonna után.

Denisz Marcsuk, az UAC helyettes vezetője szerint 

a kukoricatermés sok régióban akár 30 százalékkal is csökkenhet a kedvezőtlen időjárás miatt,

bár a kormány kevésbé pesszimista – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters. A megbízott mezőgazdasági miniszter a múlt hónapban mindössze 15 százalékos visszaesésről beszélt.

Maradnak a kedvezőtlen feltételek

Július utolsó napjaiban ugyan csökkent kissé a hőmérséklet az országban, az APK-Inform elemzőcsoport azonban emlékeztetett, hogy összességében továbbra is kedvezőtlenek a feltételek.

Traces of war in Ukraine's Kamianka village
A háború miatt három éve egyre kisebb területet tudnak megművelni / Fotó: AFP

Az előrejelzők szerint a tartósan magas levegő- és talajhőmérséklet a csapadékhiánnyal párosulva oda vezet, hogy egyre súlyosabb az aszályhelyzet, ráadásul fokozatosan mind nagyobb területeken, ami negatívan befolyásolta a késői termés növekedését és fejlődését.

A déli, középső és keleti régiókban a kukorica, a napraforgó, a hajdina és a szója alsó levelei korán kiszáradnak, a felsők pedig kicsavarodnak, egyes helyeken már kezdenek teljesen elhalni a növények.

Optimista a vetőmagszövetség

Ukrajna az idén 65-69 millió tonna gabonát és olajos magvakat takaríthat be, közölte ugyancsak hétfőn Sziuzana Grigorenko, az ukrán vetőmagszövetség ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a szántóföldi növények, különösen a kukorica és a gabonafélék rendelkeznek a legnagyobb vetőmag-potenciállal, a kukorica exportja tavaly csaknem megduplázódott.

Harvesting winter wheat in northern Zaporizhzhia region
Az idén a szokásosnál két héttel korábban kezdődött az aratás Ukrajnában / Fotó: AFP

„Összességében immár harmadik éve csökken a vetésterület Ukrajnában a logisztikai nehézségek és Oroszország teljes körű inváziója és az ukrán energetikai rendszerek bombázása miatt” – mondta az Agriland nevű szakportálnak Grigorenko; ehhez járult a júliusi rendkívüli hőhullám, ami  szerinte is jelentősen csökkenti a terméshozamokat és negatívan befolyásolja az eredményt.

Már tart az aratás

A legfrissebb hivatalos adatok szerint Ukrajnában a szokásosnál két héttel korábban kezdődött az idén az aratás, és 

már betakarítottak több mint 22 millió tonna gabonát és olajos magvat,

ezen belül 14,7 millió tonna búzát, 3,8 millió árpát és több mint 3 millió tonna repcemagot.

A vetőmagszövetség egyébként több mint 14 éve vesz részt az ukrán mezőgazdasági termelésben, és „sikeresen igazította” az ország vetőmagiparát a nemzetközi szabványokhoz.

A szövetség jelenleg a napraforgó- és repcemag, a szójabab- és a cukorrépa-vetőmagok exportjának legalizálásán dolgozik, és a vetőmagkukorica-termesztés volt a „legaktívabb” az elmúlt két évben.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.