BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kanada 100 százalékos vámot vet ki a kínai elektromos autókra

A kanadai kormány nem szeretne szembe menni a nyugati széljárással, drasztikus vámot vet ki a Kínából importált elektromos autókra. Kanada a kínai acél- és alumíniumimporttal sem bánik kesztyűs kézzel.

Kanada hamarosan 100 százalékos vámmal sújtja majd a Kínából az országba importált elektromos autókat, továbbá 25 százalékos vámot vet ki a kínai acél- és alumíniumimportra – jelentette be Justin Trudeau, az észak-amerikai ország miniszterelnöke hétfőn a Reuters értesülései szerint.

byd
Vakarhatják a fejüket a kínai EV-ket importáló kanadai cégek / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A vámok bevezetésére alig több mint egy hónappal azután került sor, hogy Ottawa egy 30 napos nyilvános konzultációt indított a kínai elektromos járművekkel és a kapcsolódó termékekkel kapcsolatban, melynek célja az ország szabályozásainak közelítése volt az európai, illetve Egyesült Államokbeli eljárásrendekhez.

Justin Trudeau a döntés kapcsán kiemelte:

Mind tudjuk, hogy Kína nem a játékszabályok szerint játszik, ezért fontos, hogy Kanada is úgy lépjen fel ellene, ahogy azt a világ legnagyobb gazdaságai is teszik. Nem szeretnénk kilógni a sorból.

A kanadai kormányon nemcsak a nemzetközi, de a belföldi nyomás is egyre nagyobbra nőtt az elmúlt hónapokban, hogy lépjen fel a kínai elektromosautó-gyártók agresszív terjeszkedése ellen. Az észak-amerikai ország egyik fontos stratégiai céljának tartja, hogy megkerülhetetlen szereplőjévé váljon a globális EV-ellátási láncnak, ennek során azonban inkább 

a nyugati cégek felé szeretnének kapcsolatokat kiépíteni, mintsem Kína felé.

Ennek érdekében a kanadai kormány több milliárd dollárt költött az elmúlt időszakban a legnagyobb nyugati autógyártók meggyőzésére, hogy nyissanak gyártó- illetve összeszerelőüzemeket az országban, hogy ezzel is öregbítsék pozíciójukat a globális ellátási láncokban. 

A belföldi érdekeken túl azonban, ahogy azt Trudeau is kiemelte, a nemzetközi széljárással sem szeretnének szembe menni, azok pedig egyértelműen Kínával szemben fújnak. Az Európai Unió például már több lehetséges forgatókönyvet is felvázolt a kínai EV-k megsápolására, az Egyesült Államok pedig a várakozások szerint akár már a héten bejelentheti saját, vámokkal kapcsolatos terveit, amelyek közeledtét Biden elnök már hónapokkal ezelőtt előrevetítette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.