BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán légierő kirúgott parancsnoka a Telegram csatornán szólt vissza Zelenszkijnek

Az ukrán légierő parancsnoka Telegram csatornáján kommentálta pénteki felmentését. Eltávolításának okáról egy szót sem ejtett, de az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnokát idézte.

Mikola Olescsuk, akit augusztus 30-án bocsátottak el Ukrajnában a légierő parancsnoki posztjáról Telegram csatornáján kommentálta Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök döntését.

USAF F-16 At Paris Air Show 2023
Kijevnek sokáig kellett várnia az F–16-osok megszerzésére / Fotó: AFP

Leváltása okairól nem írt, de Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnokát idézte, akit 2024 februárjában bocsátottak el.

Bármilyen nehéz is lesz számunkra, biztosan nem fogunk szégyenkezni

– írta Olescsuk.

Az ukrán elnök nem indokolta a pénteki döntését a légierő parancsnokának leváltásáról. A döntés összefüggésben lehet az F–16-os közelmúltbeli balesetével, amelynek során Ukrajna egyik legjobb pilótája zuhant le. 

A balesetben a „Holdhal” néven ismert pilóta vesztette életét. Az Ukrán Védelmi Erők szerint az F–16-os egy légvédelmi akció közben zuhant le.

A balesetet jelenleg kivizsgálják, és külföldi szakértőket is meghívnak, hogy kiderítsék, mi vezetett a szerencsétlenséghez.

Az első F–16-osok a hónap elején érkeztek meg az országba, a lezuhant Olekszij Mes pilóta volt az egyike volt azon kevés katonáknak, akiket kiképeztek ezek irányítására. 

Kijevnek sokáig kellett várnia az F–16-osok megszerzésére, miután Zelenszkij az orosz támadás kezdete óta kérte nyugati szövetségeseitől a vadászgépeket. De ahogy más felszerelések esetében is, a nyugati döntéshozók húzták az időt, mielőtt végül igent mondtak az F–16-osok küldésére. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.