BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régóta nem látott szintre csökkent a hosszú lejáratú amerikai államkötvények hozama

A szakértők szerint az államkötvények hozama az infláció mérséklődését és a munkaerőpiac lassulását mutató adatokra, valamint a Federal Reserve várható szeptemberi kamatcsökkentésére reagál.

Az Egyesült Államokban tavaly február óta a legalacsonyabbra csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a szeptember 6-án záródott héten – ismertette az amerikai jelzálog-hitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America – MBA) szerdán. Az MBA által közzétett adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti 6,43 százalékról 6,29 százalékra, tavaly február óta a legalacsonyabb szintre esett. Ez volt sorozatban a hatodik csökkenés.

Dollar,Banknotes,As,Background,,Closeup,View.,Money,Exchange
Amerika
Az amerikaiak kezdenek rákapni a jelzáloghitelekre / Fotó: Shutterstock

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy 

a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 1,4 százalékkal nőtt az előző heti 1,6 százalékos bővülést követően.

Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten az előző héthez képest 1 százalékkal nőtt a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az Egyesült Államokban. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma ugyanakkor 106 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten. Bár a százalékos változás számottevőnek tűnik, a növekedés oka elsősorban az alacsony bázis. Történelmileg visszatekintve a refinanszírozási aktivitás még mindig alacsony szinten áll.

A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata tavaly október végén 2000 szeptembere óta a legmagasabb szinten, több mint 23 éves csúcson, 7,90 százalékon állt.

Az államkötvények hozama az infláció mérséklődését és a munkaerőpiac lassulását mutató adatokra, valamint a Federal Reserve várható szeptemberi kamatcsökkentésére reagál 

– kommentálta az eredményeket Joel Kan, az MBA vezető közgazdásza.

Még mindig némileg korlátozott a refinanszírozási lehetőség, ugyanis a már meglévő jelzáloghitellel rendelkező lakástulajdonosok közül sokan 5 százalék alatti kamattal vettek fel hitelt. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy vannak olyan lakástulajdonosok, akik profitálhatnak a refinanszírozásból a kamatok fokozatos csökkenése révén – tette hozzá Joel Kan.

Sorsdöntő ülésre készül az amerikai jegybank

A Fednek csak néhány napja maradt a döntésig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.