BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
tűz madeira

Fellélegezhetnek a magyarok kedvenc üdülőhelyén: véget ért a tűzvédelmi szezon

Június elsejétől szeptember 10-ig több mint 2400 tűzesetet jegyeztek fel a horvátoknál, ami negyven százalékkal több, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Ugyanebben a periódusban mintegy 15 ezer hektár terület égett le Horvátországban, ami 534 százalékkal több, mint tavaly.

Horvátország erdeiben – főleg a tengermelléken – a kánikula és a csapadékmentes időjárás miatt minden évben fokozott tűzveszély alakulhat ki. A legtöbb erdőtüzet emberi figyelmetlenség, villámcsapás vagy a vasúti közlekedésben keletkezett szikra okozza.

Horvátország, tűz
Horvátország: a klímaváltozás miatt további extrém tűzesetekkel kell számolni a jövőben / Fotó: AFP

A hosszabb ideje tartó csapadékos időjárásnak köszönhetően azonban mostanra a tengermelléki területeken is csökkent annak a lehetősége, hogy újabb erdőtüzek keletkezzenek – közölte a horvát operatív tűzoltó parancsnokság. Emlékeztettek: június elsejétől szeptember 10-ig több mint 2400 tűzesetet jegyeztek fel, ami negyven százalékkal több, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Ugyanebben a periódusban mintegy 15 ezer hektár terület égett le, 534 százalékkal több, mint tavaly.

Nyolc kiemelten súlyos tűzeset volt az idén Horvátországban

  • négy Split-Dalmát, 
  • három Sibenik-Knin és 
  • egy Zára megyében (Zadarska zupanija).

A klímaváltozás miatt várhatóan 

további extrém tűzesetekkel kell számolni a jövőben, 

az ezekre való felkészülés kulcsfontosságú – hangsúlyozták.

A horvát kormány 5,6 millió eurót különített el erre az évre tűzoltási tevékenységek végrehajtása, valamint további 16,1 millió eurót a védelmi minisztériumnak ugyanerre a feladatra.

A horvát légierő kötelékében egy tűzoltó század is szolgál, melynek bázisa Zárában van. Hat Canadair CL-415, valamint hat Air Tractor AT-802 típusú tűzoltó repülőgéppel rendelkezik. A fokozott tűzveszély miatt Horvátországban június 1-jétől október végéig tilos tüzet gyújtani olyan helyeken, ahol a lángok tovaterjedhetnek. Tűzokozás esetén magánszemélyek 1990-től 19 900 euróig (782 ezer forinttól 7,8 millió forintig) terjedő pénzbírságra büntethetők, vagy 60 nap elzárást kaphatnak.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.