BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok amerikai gyerekből csinálhat milliomost Kamala Harris

A következő évtizedekben 84 ezermilliárd dollárnyi vagyon kerülhet át a fiatalabb generációhoz az Egyesült Államokban. Az amerikai elnökválasztást és az örökösödési adószabályozás jövőjét illető bizonytalanság felgyorsíthatja ezt a folyamatot idén és 2025-ben.

Az egyre szorosabbá váló elnökválasztási verseny „adótervezési” hullámot indított el az ultragazdag amerikai befektetők körében, a Kamala Harris által is támogatott magasabb vagyonadóval kapcsolatos félelmek miatt egyre többen mentik át vagyonukat a fiatalabb gyermekeikre.

Kamala Harris, CHARLOTTE, USA - SEPTEMBER 12: Vice President and Presidential nominee Kamala Harris kicks off her New Way Forward Tour with her first rally after the debate in Charlotte, United States on September 12, 2024. Peter Zay / Anadolu (Photo by Peter Zay / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Kamala Harris esetleges győzelmétől tartva vagyonátruházási hullám indult a tehetős amerikai családokon belül / Fotó: AFP

Jövőre lejár az örökösödési adó egyik nagyvonalú rendelkezésének hatálya az Egyesült Államokban, amely jelenlegi formájában lehetővé teszi, hogy egy magánszemély 13,61 millió dollárig, a házaspárok pedig 27,22 millió dollárig ruházzanak át vagyonukból családtagjaiknak vagy a kijelölt kedvezményezettjeiknek anélkül, hogy hagyatéki vagy ajándékozási adót kelljen fizetniük ez után.

A korábbi, Donald Trump vezette republikánus adminisztráció még 2017-ben könnyítette meg ilyen módon a családon belüli vagyonátruházást, a szóban forgó kedvezmény mértéke azonban 2025 végétől mintegy felére csökken, ha nem hosszabbítják meg a hatályát – hívja fel a figyelmet a CNBC.

Márpedig ennek esélye egyre inkább nő, a Donald Trump és Kamala Harris között zajló kiélezett elnökválasztási kampány miatt ugyanis reális forgatókönyv, hogy az Egyesült Államok következő kormánya demokrata vagy megosztott lesz.

Márpedig a demokrata párti Harris az eddiginél jobban megadóztatná a magas jövedelmű, évi 400 ezer dollárnál többet keresőket, így aligha valószínű, hogy a számukra kedvező örökösödésiadó-kedvezményeket érvényben hagyná.

Ebben az esetben pedig szűk másfél éven belül 6-7 millió dollárra csökkenhet az adómentesen átruházható összeghatár egyénenként, a házaspárokra pedig 12-14 milliós határ vonatkozna.

Az adószakértők szerint a mentesség megszűnése és a gazdagok reakciója széles körű hatással van az öröklésekre, és vagyonátmentési hullámot hozhat az idősebb generációktól a fiatalabbakhoz. Becslések szerint a következő évtizedekben várhatóan több mint 84 ezermilliárd dollár kerülhet majd így a fiatalabb generációkhoz, és az örökösödési adó jövőjét illető bizonytalanságok  idén és jövőre felgyorsíthatja ezt a folyamatot. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.