BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Kicsoda Teresa Ribera, az EU Bizottság második legerősebb embere?

Egy spanyol klímaszakértő kapta az Európai Bizottságban talán a legbefolyásosabb posztot. Teresa Ribera nemcsak a zöldátmenetért, de a gazdaságstratégiáért és a versenyjogért is felel alelnöki minőségben.

Az Európai Bizottság elnöke kedden a spanyol klímaszakértőt, Teresa Riberát jelölte az Európai Unió egyik legbefolyásosabb emberének, akinek az a feladata, hogy felvázolja a blokk útját egy virágzó és zöld jövő felé. A nagy kérdés, hogy a szép álmokból végül mi valósul majd meg.

Teresa Ribera
Teresa Ribera kulcspozíciót kapott Brüsszelben, de Von der Leyen a saját embereivel bástyázta körül / Fotó: AFP

Ribera pozíciója talán a legbefolyásosabb poszt, amelyet valaha is létrehoztak az EU végrehajtó ágában: egy olyan pozíció, amely alá egyaránt tartoznak versenyjogi kérdések, a klímacélok megvalósítása, valamint az ehhez szükséges gazdasági átalakítás felügyelete. 

Draghi öröksége

Ribera kinevezése politikailag meglehetősen kényes manőver volt. Ribera szocialista politikus, a spanyol kormány ökológiai átmenetért felelős minisztere volt. Az elmúlt időszakban erősen támadta őt Von der Leyen saját jobbközép pártja, a nukleáris ipar képviselői, valamint a francia kormány is. Így Von der Leyen kénytelen volt olyan bizottsági struktúrát felállítani, amely fékezi Ribera hatalmát.

A spanyol politikus feladata, hogy végrehajtsa a Mario Draghi volt olasz miniszterelnök és volt EKB-elnök által készített tervet, amely a zöldátmenet révén erősítené meg az öreg kontinens gazdasági helyzetét. Nyilván nem véletlen, hogy Ribera Miguel Gil Tertrét nevezte ki kabinetfőnöknek, aki tagja volt a Drahgi-jelentést elkészítő csapatnak. 

Egy magas rangú bizottsági tisztviselő szerint Ursula von der Leyen azért választotta Riberát, mert fontosak neki az EU 2030-as klímacéljai. A blokk nem halad jó úton ezek teljesítése felé, veszélyeztetve a 2050-es nettó zéró kibocsátásról szóló célkitűzést. 

Ismerve a hátterét úgy gondolom, hogy a [zöld és digitális] átmenetek végrehajtása szempontjából teljesíteni tudja a feladatot

– mondta róla a Politico című lapnak egy befolyásos bizottsági tisztviselő. 

Teresa Ribera felemelkedése

A spanyol biztosjelölt pályafutását technokrataként és diplomataként kezdte, aki az éghajlatváltozásra összpontosított, de ambiciózus miniszter is volt. Négy éve, 2020-ban 

  • Spanyolország az elsők között tűzte ki célul a klímasemlegesség 2050-ig történő elérését, amelyet az EU később az egész blokkra vonatkozóan elfogadott. 
  • Ugyanakkor megállapodásokat kötött a szakszervezetekkel és az iparral a szén- és az atomenergia fokozatos megszüntetéséről – így hamarosan a nemzetközi klímamozgalom kedvencévé vált. 
  • Európán belül ő vezette az EU zöldmenetrendjének végrehajtásáról szóló vitákat. 
  • Nemzetközi szinten pedig ő volt az egyik, aki tevékenyen közreműködött az ENSZ éves COP-klímacsúcsain a megállapodások megkötésében. 
  • Miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, és az energiaárak az egekbe szöktek, tárgyalásokat folytatott az Ibériai-félszigetre vonatkozó uniós villamosenergia-piaci szabályok alóli kivételekről is, lehetővé téve, hogy Spanyolország külön határozza meg villamosenergia-árait. 

Ribera rendelkezik azzal a ritka képességgel, hogy nehéz megállapodásokat kössön: igazságos átmenetről egyezett meg a spanyol szénmunkásokkal, és a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos megszüntetéséről a főbb olajállamokkal. Szüksége is lesz ezekre a készségekre Brüsszelben 

– mondta róla Linda Kalcher, a Strategic Perspectives agytröszt ügyvezető igazgatója.

Irány Brüsszel!

Eredményeire tekintettel Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök megtette helyettesének, s megbízta azzal, hogy vezesse ki az országot a világjárvány által okozott recesszióból. Ezt követően Sánchez meggyőzte az eleinte vonakodó Riberát, hogy vállaljon el vezető pozíciót Brüsszelben. 

Ribera vonakodása teljesen érhető, erős ellenszél fogadja az EU fővárosában. A jobbközép Európai Néppárt (EPP) azzal érvelt, hogy túlságosan baloldali és iparellenes ahhoz, hogy a gazdaságpolitikáért feleljen. 

Teresa Ribera jelölése kihívás

– mondta Peter Liese, az EPP vezető klímatörvényhozója, felhívva a figyelmet, hogy az új biztos semmiképpen sem folytathatja az EU zöldpolitikájáért felelős, korábbi szocialista politikus, Frans Timmermans irányvonalát. Timmermans a zöldcélok érdekében erős konfliktusokat vállalt fel a tagállamok ipari és mezőgazdasági szereplőivel – lásd gazdatüntetések Brüsszel utcáin. 

Riberát a nukleáris energia mellett elkötelezett franciák sem szeretik, annak ellenére, hogy nyíltan soha nem ellenezte az atomenergiát. Viszont erősen érvelt amellett, hogy a napsütésben gazdag Spanyolországnak olcsóbb energiatermelési lehetőségei vannak, mint öregedő atomerőműparkjának a  felújítása. 

Franciaország összetűzésbe került Riberával a Pireneusokon keresztül tervezett energia-összeköttetés miatt is, amelyet Párizs ellenez.

Egy keddi nyilatkozatában Ribera kitért a „nukleáris összecsapás” elől, mondván, a tagországok energiamixével kapcsolatos döntéseket „nagy tisztelettel” kezelik Brüsszelben. Megjegyezte, hogy olyan uniós szintű megállapodásokat segített létrehozni, amelyek elősegítették az atomenergia használatát. 

Védelmi gyűrűk

A politikai támadások – és Ribera esetleges „elszabadulásának” kivédése érdekében – Von der Leyen Riberát számos jobboldali biztossal vette körül. Így például a néppárti Wopke Hoekstra megtartja klímatárcáját – de Riberának felel. 

Hoekstra közel áll Von der Leyenhez, és főnöke jelzőkutyája lehet, ha Ribera túl messzire menne a zöldmenetrenddel 

– mondta egy uniós diplomata.

Von der Leyen jelentős iparstratégiai szerepet ajánlott fel Stéphane Séjourné volt francia külügyminiszternek, Emmanuel Macron francia elnök közeli szövetségesének is. A svéd Jessika Roswallt, egy másik néppárti politikust szintén jelölték a környezetvédelmi posztra – ez jelentős változás Virginijus Sinkeviciushoz képest, aki jelenleg a Zöldek oldalán ül az Európai Parlamentben. 

Eközben a szintén néppárti, luxemburgi Christophe Hansen áll sorban a mezőgazdasági portfólióért, újabb potenciális ellensúlyt jelentve Riberával szemben, aki jobboldali kollégáinál sokkal gyorsabb zöldátállást szorgalmaz az agráriumban. 

Nyilvánvaló, hogy az emberek az ügyvezető alelnökökre figyelnek – Riberának is ez a pozíciója –, de valójában az egyes biztosok irányítják majd a területeiket

– mondta a bizottság magas rangú tisztviselője.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.