BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
European Commission President Ursula von der Leyen arrives for the Parliament's Conference of Presidents, as part of a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 17, 2024. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)

Ursula von der Leyen bejelentette az új Európai Bizottság összetételét

Magyarország az egészségügyi és állatjóléti biztos posztját kapta meg.

Ursula von der Leyen keddi sajtótájékoztatóján mutatta be az általa javasolt új Európai Bizottságot, melynek tagjait tízhetes tárgyalások eredményeként állított össze, és hat alelnöke van.

European Commission President Ursula von der Leyen arrives for the Parliament's Conference of Presidents, as part of a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 17, 2024. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Ursula von der Leyen elmondta, kiket javasol az új Európai Bizottságba / Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP

A testület főbb céljai közé tartozik az Európai Unió versenyképességének javítása, a jólét megőrzése, a demokrácia megerősítése, a digitalizáció és az innováció, egy szénmentes gazdaság létrehozás, fogalmazott a bizottság elnöke.

Az EB alelnökei a következők: a francia Stéphane Séjourné (jóléti és ipari stratégia), a finn Henna Virkkunen (technológiai függetlenség, biztonság és demokrácia), a román Roxana Minzatu (emberi jogok, oktatás, képességek, felkészülés), a spanyol Teresa Ribera (tiszta, igazságos és versenyképes átmenet), az észt Kaja Kallas (az EU külügyi főképviselője) és az olasz Raffaele Fitto (kohézió és reformok).

Mint ismert, Séjourné az utolsó pillanatban került a listára, miután mindenki meglepetésére lemondott Thierry Breton belső piacért felelős biztos, akinek pedig fontos szerepet szántak az új bizottságban is.

Magyarország kevésbé fontos posztot kapott

A biztosok közül a szlovák Maros Sefcovic felel a kereskedelemért és gazdaságbiztonságért, hozzá tartozik majd a vámpolitika is, valamint az intézményi kapcsolatok és az átláthatóság, és 

a biztos személyesen Ursula von de Leyennek jelent majd.

A litván Valdis Dombrovskis a gazdaságért és termelékenységért, a szabályozások egyszerűsítésért, a bolgár Dubravka Suica a Mediterráneumért és a népesedésügyekért felel. A portugál Maria Luís Albuquerque lett a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

Várhelyi Olivér az egészségügyi és állatjóléti biztosi posztot kapta.

Ő az elmúlt öt évben a bővítésért és szomszédságpolitikáért volt felelős. 

Kulcsfontosságú poszt, a költségvetési biztosé jutott Lengyelországnak, ami nem meglepetés, számítani lehetett rá, hogy Piotr Serafin kapja ezt a megbízást.

A bizottság 40 százaléka nő

A Politico tudósítása szerint megfelel a várakozásoknak, hogy várakozásoknak a luxembourgi Chirsophe Hansen lett az agráriumért felelős biztos. Először lesz biztos a gazdája a lakhatási ügyeknek, ezt a posztot a dán Dan Jorgensen kapta. A környezetvédelem a svéd Jessika Roswall hatásköre lesz, a szintén fontos belügyekért és migrációért az osztrák Magnus Brünner felel majd.

Az új bizottságnak 11 női tagja van, 

ez a teljes taglétszám 40 százaléka.

Közülük négyen alelnökök is lettek.

A bizottság tagjait meg kell hallgatnia és elfogadnia az Európai Parlamentnek, és hosszadalmas összeférhetetlenségi vizsgálatokon is át kell esniük, így december előtt aligha kezdhetik meg a munkát.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.