BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális bosszút forral Trump: komoly árat fizettetne azokkal, akik hűtlenné válnak a dollárral szemben

Százszázalékos büntetővámot vetne ki Donald Trump azokra az országokra, amelyek szakítanak a dollárral. A BRICS-országok, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika lehetnének az érintettek, amelyek tavaly egy csúcstalálkozón tárgyaltak a dollármentesítésről.

Újabb pillérrel bővítette vámpolitikai programját Donald Trump republikánus elnökjelölt, aki a hét végén ígéretet tett rá, hogy százszázalékos büntetővámmal sújtaná az azon országból érkező termékeket, amelyek eltérnek a dollár használatától.

Donald Trump új büntetővámokat vetne ki a dollárt elhagyó országokra / Fotó: AFP

Ha elhagyjátok a dollárt, nem üzletelhettek az Egyesült Államokkal, mert százszázalékos vámot vetünk ki az áruitokra 

– mondta a republikánus elnökjelölt a Wisconsin államban tartott nagygyűlésen a Bloomberg beszámolója szerint.

A kijelentésre azt követően került sor, hogy Trump és gazdasági tanácsadói hónapok óta egyeztettek arról, hogyan lehetne büntetni azokat a szövetségeseket vagy ellenfeleket, akik aktívan keresik a kétoldalú kereskedelemben a dollártól eltérő pénznemekben való fizetési lehetőséget.

A lehetséges amerikai válaszlépések között az exportellenőrzések és a valutaügyletekre kivetett vámok is felmerültek.

A protekcionista gazdaságpolitikát régóta támogató Trump beszédében azt mondta, a dollár nyolc év óta nagy ostrom alatt áll. A BRICS-országok, vagyis 

  • Brazília,
  • Oroszország,
  • India, 
  • Kína és 
  • Dél-Afrika,

tavaly egy csúcstalálkozón tárgyaltak a dollármentesítésről.

Trump ezzel szemben azt akarja, hogy a dollár maradjon a világ tartalékvalutája, és ezt a szombati wisconsini kampánygyűlésen is megismételte.

Bár a dollár dominanciája az elmúlt évtizedekben csökkent, az amerikai valuta 2024 első negyedévében még mindig a hivatalos devizatartalékok 59 százalékát tette ki, míg az euró a második helyen áll majdnem 20 százalékkal a Nemzetközi Valutaalap adatai szerint.

Oroszország a demokrata Kamala Harrist támogatja az USA novemberi elnökválasztásán – erről is beszélt Vlagyimir Putyin múlt héten egy helyi gazdasági fórumon. Sokan nem vették komolyan, amit mondott, a kilátásba helyezett vámintézkedés azonban magyarázat lehet a moszkvai állásfoglalásra. 

„Ne felejtsük el, hogy az Egyesült Államok elnökeként [Trump] példátlan számú szankciót vezetett be Oroszország ellen” – emlékeztetett az orosz elnök.

Biztonsági öveket bekapcsolni: felkavarhatja a kampányfinis az amerikai tőzsdét
Izgalmas két hónap vár a befektetőkre a novemberi elnökválasztásig. Donald Trump és Kamala Harris küzdelme az elnöki székért a piacokon is nagy vizet kavarhat még. A történelmi tapasztalat alapján akár nagyobb esés is jöhet a vezető részvényindexeknél.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.