BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén rekordot dönthet a turizmus

Drágább lett a nyaralás, de ez sem zavarja a turistákat. Az ágazat a koronavírus-járvány után regenerálódott, idén pedig a bevételek terén minden eddigi csúcsot megdönthet.

A turizmus idén 11,1 ezermilliárd dollárral járulhat hozzá a világgazdasághoz, ami a globális GDP 10 százalékát teszi ki az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) előrejelzése szerint. Ez az előző évhez képest 12,1 százalékos, míg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es évhez viszonyítva 7,5 százalékos növekedésnek számít.

Európa a legnépszerűbb a turisták körében / Fotó: DAVID GRAY / AFP

Bár az infláció világszerte lassulásnak indult, azonban a vendéglátóipari áremelkedés még mindig meghaladja az átlagot. Ugyanakkor a magas infláció ellenére sem csökkent az utazások iránti kereslet, mivel a fogyasztók a szigorú járványvédelmi intézkedések miatt elmaradt utakat pótolják.

A WTTC úgy számol, hogy a 185 vizsgált országból 142 államban várható rekorddöntés a turisztikai bevételek terén. Az ágazat világszerte közel 348 millió embert foglalkoztat, ami 13,6 millióval több, mint 2019-ben. A szervezet szerint a turizmus hozzájárulása a világgazdasághoz 2034-re elérheti 16 ezermilliárd dollárt és 449 millió embernek adhat munkát.

Regenerálódott a turizmus

Az utazás és turizmus 2019-ben a több ezer milliárd dolláros üzletág volt, ami a koronavírus miatt 2020-ra a negyedére csökkent. Azonban a pandémia lecsengésével, majd a korlátozások kivezetésével az ágazat regenerálódott. Tavaly Franciaország volt a legnépszerűbb a turisták körében, az országot 100 millióan keresték fel, míg Spanyolország a második 85 millióval. 

Az Egyesült Államok 67 millió külföldi látogatóval a harmadik helyet szerezte meg. Franciaország idén is megőrizheti vezető helyét, főleg a párizsi olimpia miatt. Összességében Európa számít a legkeresettebb úti célnak, egyértelműen a kontinens vonzza a legtöbb turistát.

A nyolcadik Kína évek óta a legnépszerűbb úti célok között van, de a turisták száma az elmúlt években drasztikusan visszaesett előbb a koronavírus-járvány, majd a szigorú járványvédelmi intézkedések kései kivezetése miatt. Emiatt a világ második legnépesebb országába érkező külföldi látogatók száma a 2019-es 65,7 millióról 2023-ra mindössze 35,5 millióra csökkent.

Magyarországon a 2023-as évet több mint egymillió vendégéjszakás plusszal zárták a magyarországi turisztikai szálláshelyek, melyek árbevétele a vendéglátással együtt infláció feletti mértékben növekedett. Az eredmény elsősorban a nemzetközi beutazóforgalom jelentős élénkülésének volt köszönhető, ugyanis külföldről 18 százalékkal több, 7,1 millió vendég érkezett.

Túlterhelt turisztikai fellegvárak: át lehet írni a bakancslistákat

Van megoldás a túlterhelt turisztikai fellegvárak, a túlturizmustól szenvedő városokra nehezedő tömegnyomás enyhítésére. Sikeres az osztrák példa: a Bécs és az Alpok között kialakított pufferzónába, a Wiener Alpenbe irányították a turisták figyelmét, mely egyre hatékonyabban vezeti el a tömegeket a két turistaparadicsomról. A túlturizmus nem betegség, csak tünet, de van rá orvosság.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.