BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Musk Trump

Amerikai elnökválasztás: Elon Musk egyre magasabbra emeli a tétet

A milliárdos egyre jobban belegabalyodik a politikába. Musk most éppen azt közölte Donald Trump egyik kampányrendezvényén, hogy bármikor le tudna vágni az amerikai büdzsé kiadási oldalából 2 ezermilliárd dollárt.

Elon Musk közölte, hogy szerinte legalább 2 ezermilliárd dollárt lehetne lefaragni a szövetségi költségvetésből, és ismertette elképzeléseit a kormányzati kiadások jelentős csökkentéséről, ha Donald Trump nyeri az elnökséget – számol be róla a Bloomberg.

Musk Trump
Elon Musk Trump hétvégi kampányrendezvényén New Yorkban – egyre magasabbra emeli a politikai tétet / Fotó: AFP

„Az önök pénze el van pazarolva. Levesszük a kormányt a hátatokról, és a kivesszük a zsebetekből” – mondta Musk vasárnap a New York-i Madison Square Gardenben, Donald Trump kampányrendezvényén. 

Összeférhetetlenség

Trump elmondta, hogy felkérné Muskot, a világ leggazdagabb emberét és a republikánus jelölt kampányának egyik fő adományozóját, hogy vezesse a kormányzati kiadások csökkentésére irányuló erőfeszítést, amelynek beceneve a Department of Government Efficiency, azaz a DOGE, ami egy Musk által felkarolt kriptopénzre utal. A kritikusok szerint azonban ez a pozíció összeférhetetlenséget jelentene Musk számára. Az általa vezetett vállalatok, köztük a Tesla és a SpaceX, több milliárd dollár értékű szövetségi szerződéssel rendelkeznek, és részesültek a szövetségi kiadásokból, beleértve az elektromos járművekre vonatkozó adókedvezményeket és az infrastrukturális beruházásokat.

Az említett 2 ezermilliárd dollár az amerikai költségvetés kiadási oldalának nagyjából egyharmada. A szövetségi kormány 6,75 ezermilliárd dollárt költ el az idei költségvetési előirányzat szerint. 

Ekkora kiadáscsökkentés végrehajtása meglehetősen valószínűtlennek tűnik – még több politikai ciklus alatt is.

Trump a kampánykörúton hangsúlyozta az államadósság csökkentésének fontosságát, azonban nem részletezte, hogy milyen kiadási előirányzatokat vágna meg a költségvetési hiány csökkentéséhez. Ehelyett a republikánus jelölt a választók kulcsfontosságú csoportjait célzó adócsökkentések hosszú listáját ígérte. Kiadáscsökkentések nélkül ezek felduzzasztanák a hiányt.

Musk szokatlanul kampányol

Elon Musk legalább 132 millió dollárt költött Trump és más republikánusok 2024-es megválasztására – derül ki a szövetségi nyilvántartásokból –, ezzel egyike lett a legnagyobb politikai adományozóknak. Korábban erősen ellenezte az állam beavatkozását a gazdaságba, most azonban nagyon sokat tesz azért, hogy javítsa politikai kapcsolatait és befolyását. Az idei kampányban való szereplése meglehetősen szokatlan az amerikai politikában; nem csak pénzzel segíti Trump kampányát, de megjelenik mellette rendezvényeken is, továbbá saját kampánygyűléseket tart a volt elnök nélkül.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.