BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Prague: City maintaining medieval architecture
PRAGUE, CZECHIA - APRIL 16: A view of the city which draws tourists' attention in Prague, Czechia on April 16, 2023. Prague, also known as the "City with 100 Spires," is a favored tourist destination with its historical bridges, cathedrals, towers and castles. Sezgin Pancar / Anadolu Agency (Photo by Sezgin Pancar / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)

Ezekben az európai városokban könnyű jó állást találni – itt a top 10

Hatalmas a szakadék Európában azt tekintve, hogy a lakosok hogyan látják a városukban a karrierlehetőséget. Palermóban például csak az emberek 4 százaléka szerint lehet könnyen jó állást találni, míg Prágában 79 százaléka gondolja azt. A vélekedést több tényező befolyásolja, úgymint az ország gazdasági helyzete, a munkanélküliségi ráta vagy az, hogy fővárosról van-e szó.

Az Európai Bizottság jelentést készített arról, hogy Európa-szerte milyen az életminőség. Ebben 89 város lakosait kérdezték meg 2023-ban többek közt arról, hogy mennyire könnyű jó állást találni a településükön. Mint kiderült, összességében a lakosok kevesebb mint fele gondolja úgy, hogy könnyű jó állást találni helyben.

Prague: City maintaining medieval architecture
A felmérés szerint Prágában a legkönnyebb jó állást találni. 
PRAGUE, CZECHIA - APRIL 16: A view of the city which draws tourists' attention in Prague, Czechia on April 16, 2023. Prague, also known as the "City with 100 Spires," is a favored tourist destination with its historical bridges, cathedrals, towers and castles. Sezgin Pancar / Anadolu Agency (Photo by Sezgin Pancar / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
A felmérés szerint Prágában a legkönnyebb jó állást találni / Fotó: AFP

Melyik fővárosban a legkönnyebb a jó állás megtalálása?

A fővárosokat tekintve jelentős a szórás abban, hogy a lakosok szerint lehet-e a városukban könnyen jó munkát találni. A dél- és délkelet-európai országok polgárai lényegesen kevésbé bíznak a jó pozíció megtalálásában, míg Észak- és Közép-Kelet-Európában általában optimistábban vélekednek az álláshelyek elérhetőségéről.

A listát Prága vezeti 79 százalékkal, amit Pozsony 72 százalékkal és Oslo 69 százalékkal követ. A lista végén Róma kullog 20 százalékkal, amit nem sokkal előz meg Athén a maga 21 százalékával és Madrid 24 százalékkal. 

A fővárosok lakosai szerint ennyire könnyű jó állást találni a településükön:

  1. Prága 79 százalék
  2. Pozsony 72 százalék
  3. Oslo 69 százalék
  4. Stockholm 68 százalék
  5. Varsó 66 százalék
  6. Szófia, Talinn 65 százalék
  7. Vilnius 64 százalék
  8. Koppenhága 63 százalék
  9. Párizs, Bukarest, London 61 százalék
  10. Dublin 59 százalék
  11. Berlin, Bécs 57 százalék
  12. Luxembourg, Reykjavík 56 százalék
  13. Helsinki 55 százalék
  14. Amszterdam 54 százalék
  15. Riga, Budapest 52 százalék
  16. Ankara 48 százalék
  17. Valletta 44 százalék
  18. Ljubljana, Brüsszel Belgrád 38 százalék
  19. Zágráb 33 százalék
  20. Nicosia 31 százalék
  21. Lisszabon 29 százalék
  22. Madrid 24 százalék
  23. Athén 21 százalék
  24. Róma 20 százalék

A városok közti jelentős különbségek okai

Az Európai Bizottság európai városok életminőségéről szóló jelentése alapján legkevésbé a palermóiak (mindössze 4 százalékuk) gondolják, hogy könnyű jó állást találni. A munkanélküliségi ráta ott 17 százalék, ami a legmagasabb volt 2023-ban a vizsgált városok közül. Ezzel szemben a 79 százalékkal a legmagasabb helyezést elérő Prágában mindössze 1,9 százalékos a munkanélküliségi ráta, ami a második legalacsonyabb.

A munkanélküliségi ráta általában magasabb azokban a városokban, amelyek a lista aljára kerültek – helyezte összefüggésbe az adatokat Pawel Adrjan, az Indeed közgazdásza az Euronews Businessnek.

A szakérő szerint a különbségek felét ez adja, míg a másik fele megoszlik az állások száma, a helyi gazdasági hangulat, a politikai tényezők és kulturális sajátosságok között.

A felmérés a „jó” munkahelyekre kérdezett rá, ami kultúránként mást jelent. „Az olyan tényezők, mint a reálbér, a munkahely biztonsága, a munka és a magánélet egyensúlya és a karrierlehetőségek nem tükröződnek az általános munkanélküliségi statisztikákban, de befolyásolják az emberek megítélését arról, hogy mit kínál számukra a munkaerőpiac” – magyarázta Pawel Adrjan.

Ezek voltak 2023-ban a legélhetőbb városok a világon, a listán egy magyarországi település is szerepel

Idén is elkészítették a világ legélhetőbb városainak listáját. A legjobb életminőséget nyújtó települések top 10-es listáján a legtöbb európai. Habár Budapest nincs az éllovasok közt, nincs oka szégyenkezni, főképp, ha a régió fővárosaival vetjük össze.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.