BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gázai-övezet

Újjáépíthető-e egyáltalán a Gázai-övezet? – hihetetlen adatokat közöltek

A teljes költségek elérhetik a 80 milliárd dollárt. A Gázai-övezetben csak a romok eltakarítása 15 évbe telhet.

Romhalmazzá vált a Gázai-övezet az Izraellel folytatott háború egy éve alatt, törmelékhegyek állnak az egykori emeletes házak helyén, mindenhol érezni a halál bűzét. Szakértők szerint évtizedekbe telhet az újjáépítés.

Gázai-övezet
Annyi épületet romboltak le a Gázai-övezetben, mint egész Ukrajnában / Fotó: AFP

Az ENSZ szeptemberi műholdfelvételek alapján adott becslése szerint a gázai épületek negyede elpusztult vagy súlyosan megrongálódott, 66 százalékuk, köztük több mint 227 ezer lakás szenvedett legalább minimális károkat.

Ha sikerülne is tűzszünetet kötni – amire jelenleg igen csekély az esély –, a családok felének akkor sem lenne hová visszatérnie – nyilatkozta az AP amerikai hírügynökségnek Alison Ely, a Shelter Cluster nemzetközi segélyszervezet gázai koordinátora.

Az ukrajnaihoz hasonló a pusztítás

Két amerikai kutató, Corey Scher és Jamon Van Den Hoek szerint – akik műholdas radarral dokumentálják a háborúk pusztítását – 

majdnem annyi épületet romboltak le vagy rongáltak meg Gázában, mint egész Ukrajnában

az Oroszországgal vívott háború első két éve alatt. Összehasonlításképpen: Gáza területe Kijevének a felét sem éri el.

A pusztítás a Gázai-övezet középső és déli részén a bahmutihoz hasonlítható, ahol az egyik legvéresebb csatát vívták. Az övezet északi részén még rosszabb a helyzet Scher szerint.

Israeli attacks on Gaza cause a fire
KHAN YUNIS, GAZA - OCTOBER 07: Civil defense teams conduct fire extinguishing and search and rescue operations after Israeli army's attack, which caused a fire to break out in a house and a shop in the on Bani Suheila town in Khan Yunis, Gaza on October 07, 2024. Hani Alshaer / Anadolu (Photo by Hani Alshaer / ANADOLU / Anadolu via AFP) Gázai-övezet
Az első lépés a romok letakarítása lesz a Gázai-övezetben / Fotó: AFP

A víz- és csatornarendszer az egész övezetben összeomlott, a víz- és csatornázási létesítmények majdnem 70 százaléka megsemmisült vagy megrongálódott. Ez magában foglalja a terület mind az öt szennyvíztisztító létesítményét, valamint a sótalanító üzemeket, szennyvízszivattyú-állomásokat, kutakat és víztározókat.

Az egészségügyi létesítményeinek több mint 80 százaléka, az utaknak pedig még nagyobb hányada megrongálódott vagy megsemmisült.

„A károk súlyosságát tekintve nem tudok párhuzamot vonni egyetlen más enklávéval, országgal vagy néppel sem” – fogalmazott a kutató.

 

Megugrott a munkanélküliség és a szegénység

A Világbank már az év elején 18,5 milliárd dollárra becsülte a károkat – ez majdnem megegyezik Ciszjordánia és Gáza 2022-es együttes gazdasági teljesítményével, a pusztítás pedig azóta is tovább folytatódott.

Hot meals distributed to displaced Palestinians in Gaza
GAZA CITY, GAZA - SEPTEMBER 24: Palestinians, who took refuge at Jabalia refugee camp due to Israeli attacks, form a long queue to receive food, distributed by a charity organization in Gaza City, Gaza on September 24, 2024. Mahmoud Issa / Anadolu (Photo by Mahmoud Issa / ANADOLU / Anadolu via AFP) Gázai övezet
Majdnem az egész népesség a szegénységi küszöb alatt él a Gázai-övezetben / Fotó: AFP

Gáza lakossága az izraeli kivonulás, 2006 óta, vagyis nem egészen két évtized alatt, megduplázódott: a 2,3 millió ember mintegy 90 százalékának többször is el kellett hagynia az otthonát az ENSZ becslése szerint.

A munkanélküliségi ráta a háború előtti 50 százalékról 80 százalék körülire ugrott, és majdnem az egész népesség a szegénységi küszöb alatt él.

Az első feladat: a romok eltakarítása

Az újjáépítés első lépése a romok eltakarítása lesz – irdatlan mennyiségű romé. Az ENSZ becslései szerint 40-42 millió tonna törmelék halmozódott fel – ezzel nyolcméteres magasságig meg lehetne tölteni a New York-i Central Parkot. 

Az eltakarításuk akár 15 évbe is beletelhet, és akár 650-700 millió dollárt emészthet fel.

Tovább fokozza a problémákat az azbeszt: Gázában mintegy 2,3 millió tonna törmelék tartalmazza a szigetelőanyagként használt, több tucat országban betiltott azbesztet.

Nagy kérdés az is, hogy hová tegyék: becslések szerint öt négyzetkilométeres terület kellene hozzá, de ennyit nehéz találni a mindössze 360 négyzetkilométeres, túlzsúfolt területen.

A picture shows a view of the destruction in the Shujaiya neighbourhood of Gaza City on October 7, 2024, on the first anniversary of the ongoing war in the Gaza Strip between Israel and the Palestinian Hamas group. (Photo by Omar AL-QATTAA / AFP)
Az embereknek tűzszünet esetén sem lenne hová visszamenni / Fotó: AFP

Központi áramszolgáltatás a háború első napjai óta nincs, üzemanyaghiány miatt ugyanis szinte azonnal le kellett állítani az egyetlen erőművet. A Világbank szerint a terület elektromos hálózatának több mint fele megsemmisült.

Lehetséges egyáltalán az újjáépítés?

A gazdag arab államok, például Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek előre közölte, hogy csak akkor hajlandó hozzájárulni Gáza újjáépítéséhez, ha a háború utáni megállapodás utat nyit a független palesztin állam megteremtéséhez – ezt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő elutasítja, és határozatlan ideig tartó megszállásról beszél.

Izrael aligha fogja megengedni nagy mennyiségű építőanyag és nehézgépek importját,

ha a legkisebb kockázat is marad arra, hogy a Hamász ebből újraépíti katonai infrastruktúráját, például az egész területet áthálózó alagútrendszert. Ráadásul az övezet kevés és kis kapacitású átjárón keresztül megközelíthető.

A Shelter Cluster becslései szerint ilyen körülmények között negyven évre lesz szükség csak a lerombolt lakóépületek újjáépítéséhez. A teljes újjáépítés ára Daniel Egel, a RAND közgazdásza szerinte elérheti a 80 milliárd dollárt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.