BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legalább 130-an meghaltak vagy eltűntek a Fülöp-szigeteki hatalmas áradásokban

Legalább 85 ember meghalt és 41 ember eltűnt a délkelet-ázsiai szigetcsoport egyik legpusztítóbb idei viharában, amely már a tizenegyedik volt 2024-ben.

A Fülöp-szigeteken a Trami trópusi vihar által okozott, hatalmas áradások és földcsuszamlások következtében a halottak és az eltűntek száma már elérte a 130-at – írja a CNN.

vihar
Legalább 130-an meghaltak vagy eltűntek a Fülöp-szigeteki hatalmas áradásokban / Fotó: AP

A trópusi vihar pénteken a Fülöp-szigetek északnyugati részére csapott le. Legalább 85 ember meghalt és 41 ember eltűnt a délkelet-ázsiai szigetcsoport egyik legpusztítóbb idei viharában – közölte a kormány katasztrófaelhárítási ügynöksége. 

A halálos áldozatok száma várhatóan növekedni fog, mivel korábban elszigetelt területekről érkeztek jelentések.

Több tucat rendőr, tűzoltó és más katasztrófavédelmi személyzet három markológép és keresőkutyák segítségével ásta ki az utolsó két eltűnt falu egyikét a tóparti Talisay városában, Batangas tartományban szombaton.

Ferdinand Marcos elnök, aki szombaton egy másik, szintén a vihar által által sújtott régiót látogatott meg Manilától délkeletre, azt mondta, hogy a vihar alatt lehullott, szokatlanul nagy mennyiségű csapadék – egyes területeken mindössze 24 óra alatt egy-két hónapnyi csapadék hullott – túlterhelte az árvízkezelést.

A víz túl sok volt

 – mondta Marcos újságíróknak, hozzátéve, hogy még nem végeztek a mentési munkákkal. „A mi súlyos problémánk, hogy még mindig sok olyan terület van, amely továbbra is elárasztott, és még nagy teherautókkal sem lehet hozzáférni."

Több mint ötmillió ember volt a vihar útjában, köztük közel félmillióan több mint 6300 sürgősségi menhelyre menekültek számos tartományban. A kormány rendkívüli ülésén Marcos aggodalmának adott hangot a kormányzati előrejelzők jelentései miatt, amelyek szerint ez vihar volt idén a 11., amely a Fülöp-szigeteket sújtotta. Júliusban a Gaemi tájfun okozott pusztítást a szigetországban, a vihar akkor 16 áldozatot követelt. Az áradások következtében a főváros, Manila térségében bezáratták a legtöbb kormányzati épületet és az iskolákat, a helyi tőzsdén is felfüggesztették a kereskedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.