BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Exhibition "Pure Luxury" in East and West

Nem elég Scholz baja, rekorddrága a német vaj – de mi lesz nálunk?

Egy évvel a német szövetségi választások előtt ezer sebből vérzik Olaf Scholz kancellár baloldali koalíciójának népszerűsége, ráadásul most egy alapvető cikkről érkeztek rossz hírek. A német vaj ára rekord magasra emelkedett. Utánanéztünk, nemzetközi trendről van szó – de mire számíthatunk Magyarországon, ahol minden más?

Vége-hossza nem lenne a felsorolásnak, mitől szenved a német gazdaság, amit alaposan megsínylett Olaf Scholz kancellár baloldali koalíciójának népszerűsége: ha most tartanák a választásokat, nem egy év múlva, hatalmas zakóba futnának bele. A Handelsblatt most egy alapvető árucikk drágulásáról számolt be, amit ugyan könnyebben megvásárol egy német, mint a dráguló autókat, vagy ingatlanokat, de ez van a hírekben – ha alábbszállt is a német infláció a tavaly mért csúcsokról.

A német vaj ára rekord magasra szökött, még mindig náluk van a legtöbb szarvasmarha, de kevesebb, mint volt és a kelleténél 11 June 2022, Brandenburg, Angermünde: An employee of Hemme Milch GmbH & Co. KG photographs dairy cows in a pasture at the opening of the 27th Brandenburg Landpartie. During the two-day event this weekend, visitors can visit farms and agricultural businesses, market gardens, fisheries, forestry operations and rural cultural institutions in all regions of Brandenburg. For more than a quarter of a century, the pro agro association has organized the Landpartie, the largest information event in rural areas. The milk processing and marketing company Hemme Milch processes around 12 million kilograms of milk annually - 60 percent of which comes from its own cows. In addition to milk and yogurts (including Brandenburg blueberries), Gunnar Hemme's company also markets iced coffee, butter, quark and cream via food retailers, door-to-door delivery and its own dairy store. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A német vaj ára rekord magasra szökött, még mindig náluk van a legtöbb szarvasmarha, de kevesebb, mint volt és a kelleténél  / Fotó: AFP

A vaj még sohasem volt olyan drága Németországban, mint jelenleg. Az élelmiszercikk két éve már ütött meg árrekordot, de most ez is megdőlt. Egy 250 grammos csomag német saját márkás vajért az áruházakban és boltokban ma 2,39 eurót kell fizetni. 

Ez a valaha volt legmagasabb ár Németországban  

– idézte a német lap Kerstin Keunuckét, a bonni Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) tejtermék vezetőjét. Ezt mutatják a Smhaggle árösszehasonlító portál adatai is.

Ez azt jelenti, hogy a vajért 10 eurócenttel többet kell fizetni, mint 2022-ben, amikor a korábbi rekordot mérték. És ennek nincs vége: Hans Foldenauer, a Német Tejtermelől Szövetsége (BDM) elnöke úgy véli, a vajárak tovább emelkednek. A kínálat gyenge, és jön a karácsonyi időszak, amikor a kereslet felszökik. Nem is lehet megjósolni, mikor csökkennek újra az árak: a szállított tej mennyiségétől és minőségétől és a kereslettől függ.

A kiinduló helyzet: a gazdák kevesebb nyers tejet szállítanak, kisebb zsírtartalommal, miközben erős a kereslet a sajtra, ami alapanyagot von el a vajgyártástól. Ráadásul a vajimport is visszaesett – számolt be  a Lebensmittel Zeitung. És ami szintén számít: évek óta csökken a szarvasmarhák és a tejtermelő gazdaságok száma Németországban: tavaly 3,7 millió állatot számoltak meg 50 600 farmon. 

A vaj ára nem csak Németországban nő, Európában ez a trend

Egyes országok vajárait összemérni a termékárakat böngészve nehéz feladat, van azonban forrás, ahol követhető az európai trend.

Akár hinnénk, akár nem, a vajjal tőzsdén is kereskednek. Talán nem találnánk ki, melyiken: a lipcsei központú Európai Energiatőzsdén (European Energy Exchange, EEX).

A grafikonra pillantva pont azt a trendet láthatjuk, amiről a Handelsblatt beszámol. Az elmúlt években meredeken emelkedett a vaj ára, 2022-ben rendkívüli mértékben megugrott, majd egy visszavonulás után idén még magasabbra, rekord szintre emelkedett vissza ez év szeptemberére. Egy tonna vaj 2019 októberében még 3500 euróba került, szeptemberben már 8136 euróba.

A vaj ára, European Energy Exchange
A vaj ára a múlt hónapban rekord magasra emelkedett

Hozzáfűzendő: a trendek összecsengése talán nem véletlen, hiszen németországi tőzsdéről van szó, ráadásul Európa legnagyobb tejtermelője éppen Németország. A Statista 2022-es adatai szerint a németeknek akkor még 3,81 millió szarvasmarhájuk volt, a franciák (3,23 millió), a lengyelek (2,04 millió) és az olaszok (1,87 millió) mögött. Magyarország ezen a listán 14., Svédország és Finnország között, ha azt kérdeznénk, nálunk miért drágább a vaj. Nyomába sem érünk a német üzemméreteknek.

Ami azt illeti, jelenleg a franciáknál is arról szólnak a hírek, hogy egy év alatt megduplázódott a vaj ára (l. a lenti videót). Magyarországon ez nem történt meg, sőt olcsóbb lett a vaj.

A vaj ára Magyarországon nem vett tudomást a trendről

Mindezt látva, kíváncsiak lettünk, a vaj ára Magyarországon is követi-e a trendet. Hiszen ez EU egységes piac, a kiskereskedelmi láncok nemzetköziek, a tej és a vaj szállítható és tömegáru – ebből arra következtethetnénk, hogy ha szabad piac működik, akkor az árak valamiképpen kiegyenlítődnek és konvergálnak.

A nemzetközi, illetve a német trendnek azonban csak a nyomai felfedezhetők a KSH havi árstatisztikájából kirajzolódó képnek a vaj tekintetében. 

Ez a statisztika a legalább 80 százalékos zsírtartalmú, 100 grammos kiszerelésű vaj árát méri. Ez augusztusban 578 forintba került a kiszámolt átlag szerint. Ez valóban magasabb ár, mint a 2020 januárjában mért 342 forint, de nem több mint kétszeresen, mint a tőzsdei ár. 

Aztán 2022-ben valóban jelentősen megdrágult nálunk is a vaj, és 2023 elejére a 797 forintot is elérte, ami az európaihoz mérhető léptékű ugrás, de ha rátekintünk a fenti grafikonram, azt látjuk, hogy jelentős késéssel érkezett, és akkor, amikor az európai tőzsdei ár már jelentősen visszaesett. A magyar grafikonban tovább görgetve a jelen felé azt látjuk, hogy az európai grafikonon látható áresést lekövette az ár, az idén látott emelkedést azonban nem.

Ez kétféle dolgot jelenthet. Működtek a magyar kormány élelmiszerár-mérséklő intézkedései, és az üzletekben véglegesen kiigazítottak egy anomáliát a magyar vaj árában, vagy arról van szó, hogy az idén látott német áremelkedést is késéssel követik és drágulásra számíthatunk. 

 

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.