BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Valami nagyon nem stimmel: Irán hirtelen leállította a légiközlekedését

Legutóbb akkor tett így, amikor kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre. Irán nem közölt részleteket, miért indokolt a légtérzár.

Irán repülőterein törölték a járatokat hétfő reggelig – közölt vasárnap magyar idő szerint vasárnap kora este az iráni sajtó.

Valami nagyon nem stimmel: Irán hirtelen leállította a légiközlekedését / Fotó: AFP

A beszámolók arról szólnak, hogy Irán repülőterein törölték a járatokat helyi idő szerint vasárnap este 9 órától hétfő reggel 6-ig. Ezt a döntést az ország polgári légiközlekedési hatóságának szóvivője jelentette be. Az indoklás amennyire szűkszavú, annyire vészjósló:

a járatokat műveleti korlátozások miatt törölték.

Arra kérnek minden érintett utast, hogy vegyék fel a kapcsolatot a repülőterek és a légitársaságok járatinformációival, hogy átütemezzék járataikat. Jafar Yazarlou a Mehr hírügynökségnek adott interjújában biztosította a légi utasokat, hogy ne aggódjanak a repülőjegyek költségei miatt, és a légitársaságok a Polgári Repülési Szervezet utasításai szerint járnak el. A járatmódosításokat és a repülőjegy-visszatérítés módját a későbbiekben ismertetik.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az iráni hatóságok által a pilótáknak küldött értesítés megerősíti a légtérzár tényét, ugyanakkor kivételeket is tesz. Így vészhelyzeti manőverek továbbra is engedélyezettek, illetve a tilalom az állami, iráni gépekre sem terjed ki.

Félelmetes jelzés: Irán hirtelen lezárta a légterét – valami készül

Irán legutóbb kedden korlátozta a légiforgalmat, amikor mintegy kétszáz ballisztikus rakétával támadta meg Izraelt. Az iráni Forradalmi Gárda akkori közleménye szerint a támadás megtorlás volt

  • Iszmáil Haníje Hamász-vezető,
  • Haszan Naszrallah Hezbollah-főtitkár 
  • és egy iráni tábornok meggyilkolásáért.

Izrael vezetése válaszcsapást ígért, ami eddig Irán területén nem következett be. Hogy az iráni légtérzár inkább annak szól, hogy a zsidó állam valamiféle akcióra készülhet vagy éppen a perzsa állam tervez katonai lépéseket, az rövidesen ki fog derülni. Persze az is lehet, hogy más okok indokolják a heti események fényében túlzás nélkül vészjósló lépést, ezt azonban az iráni szervek egyelőre nem részletezték.

Az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának szóvivője mindenesetre vasárnap arról beszélt, hogy az ország különböző szervezetei és osztályai teljes mértékben felkészültek bármilyen fenyegetés kezelésére.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.