BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatemelési spirálba zuhanhat az MNB - hol a plafon?

Kamatemelést várnak a Reuters által megkérdezett elemzők. Ennek hátterében az egyre rosszabbul alakuló inflációs pálya áll, bár az erős forint enyhíthet ezen.

Mégsem értek véget a Magyar Nemzeti Bank kamatemelései, legközelebb hétfőn ismét szigorít a bank, miután nőtt az inflációs nyomás – vélték szinte egyöntetűen az elemzők a Reuters havi felmérésében. Egy hónapja a szakemberek még arra számítottak, hogy májusban tetőznek az MNB kamatai, most azonban többségük a hétfőivel együtt még két emelésre számít. A kamatok tartósan magasabbak lehetnek a korábban várt pályánál, bár a jövő évre továbbra is kamatcsökkentéseket várnak az elemzők.

A magyar kamatemelési várakozásoknak az is szárnyakat adott, hogy a hónap elején az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet kilátásba helyezte, hogy a közeljövőben az eurózóna kamatai is emelkednek, ami csökkentené a magyar papírok hozamelőnyét. Az elemzők szerint hitelessége védelmében az MNB ebben a környezetben nem tehet mást, mint hogy emeli kamatait, egyes elemzők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a banknak nem szabad a piaci nyomás alatt kamatemelési spirálba zuhannia. Annak ellenére, hogy a rövidebb távú infláció előrejelzések, folytatva az elmúlt hónapok trendjét, tovább emelkedtek, a leghosszabb távú konszenzus azt mutatja, hogy valamelyest nőtt a középtávú inflációs cél hitelessége: a 2010-es éves átlagos inflációra 3,2 százalék az új konszenzus, ami még mindig meghaladja a 3 százalékos célt, de kéttizeddel alacsonyabb az egy hónapja várt szintnél. A rövid távú inflációs előrejelzéssek rosszul festenek.

Az elemzői konszenzus szerint az éves infláció júniusban sem tud lefelé kitörni az elmúlt hónapok hét százalék körüli szintjéről (a konszenzus 6,9 százalék). Az év utolsó hónapjára 5,7 százalékot várnak az elemzők, héttized százalékkal többet, mint egy hónapja, a 2009 decemberi konszenzus ugyanakkor csak 15 bázispontot emelkedett, 3,65 százalékra. Az éves átlagos infláció konszenzusa 2008-ra 6,5 százalék (+0,3 százalékpont), 2009-re 4,4 százalék (+0,5).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.