BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb adathalász kísérletek

Az elmúlt napokban ismeretlen személyek megtévesztő, nyereményjátékot hirdető szórólapok útján próbálták megszerezni néhány hazai bank ügyfeleinek azonosítóit, jelszavait - figyelmeztet a PSZÁF.

Az érintett bankok megtették a szükséges lépéseket, tájékoztatták ügyfeleiket. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felhívja a banki ügyfelek figyelmét arra, hogy az internetbanki szolgáltatások terjedésével növekszik a csalások lehetősége is. Az internetes szolgáltatások igénybevételéhez szükséges személyes, bizalmas azonosító adatokat (ügyfél azonosító, jelszó, PIN kód stb.) ugyanolyan gondossággal kell kezelni, mint az egyéb fontos igazolványokat (útlevél, személyazonosító igazolvány, jogosítvány stb.).

A bizalmas azonosító adatok, csakúgy, mint az igazolványok, a bűnözők számára értéket képviselnek, amelyekkel mások pénzéhez juthatnak, ezért különböző trükkökkel próbálják megszerezni azokat. Az azonosító adatokat csak a banki szerződésben foglaltaknak megfelelő helyen és módon biztonságos használni. A bankok készségesen tájékoztatják ügyfeleiket az internetbanki szolgáltatások feltételeiről, illetve a szükséges biztonsági intézkedésekről.

Az adathalászat ismert módszerei mellett már Magyarországon is megjelent a telefonos adatszerzés, ahol telefonon keresztül próbálják kicsalni a banki ügyfelek azonosító adatait. Minden esetben fontos meggyőződni arról, hogy ki az, aki elkéri az azonosító adatokat. Az adathalászat trükkjei szaporodnak (interneten, e-mailben, telefonon, szórólapon stb.), de illetékteleneknek semmilyen formában nem szabad bizalmas azonosító adatokat adni. Kétség esetén a bank ügyintézőihez lehet fordulni.

Az elmúlt napok során ismeretlen személyek valótlan tartalmú szórólap útján olyan nyereményjátékot hirdettek, amelynek feltétele az ügyfél banki folyószámla azonosítójának, valamint PIN-kódjának megadása - közölte a CIB Bank. A CIB értesítette a hatóságokat, valamint ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a rendőrségen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.