BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A felügyeleti biztosok is segédkeztek a MÁV ÁBE csődjében?

A PSZÁF által kirendelt felügyeleti biztosok is jóváhagytak olyan ingatlanügyleteket, amelyek a Kiss Bálint volt vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Stúdió 2002 Bt.-nek a számláját gyarapították – írja a HVG.

Áprilisban 666 millió forintot utalt a MÁV ÁBE a Stúdió 2002 számlájára, előtte pedig 358 milliót több tételben. A sikkasztással vádolt Kiss Bálint egykori vezérigazgató emiatt előzetes letartóztatásban van. A pénzből Kiss reménybeli biztosító rt-jét akarták megalapítani, és 180 millió forintot el is költöttek egy Fogarasi úti ingatlanra, amely székházként funkcionált volna.

Az ingatlanra a MÁV ÁBE jussát azonban nehéz bizonyítani, azt ugyanis papíron a Stúdió 2002 a biztosítónak nyújtott szolgáltatások és szoftverfejlesztések ellenértékéből vette. Szintén a Stúdió 2002 bábáskodott a MÁV ÁBE mostani, omladozó székházának megvásárlásakor. Az egyesület két részletben összesen 600 millió forintért vásárolta meg az épületet a Stúdió 2002-től, amely mintegy 200 millió forintért jutott hozzá.

A 615 millió forintos könyv szerinti értékű ingatlan az értékbecslők szerint feleennyit sem ér, sőt eddig egyetlen 100 millió forintnál is alacsonyabb vételi ajánlat érkezett rá. Az ügy pikantériája, hogy az ingatlan adásvételének második részét 2007. áprilisában nem is Kiss Bálint intézte, hanem Banyár József, a PSZÁF által kirendelt felügyeleti biztos írta alá. A rossz állapotú épület 40 százaléka 250 millió forintért került az egyesület tulajdonába.

Szintén Banyár nevéhez fűződik jó néhány fiaskóval végződött informatikai fejlesztés is, amelyeket Kiss Bálint visszahelyezésével leállítottak. Emiatt csaknem 33 ezer fizetési tétel 280 millió forint értékben keresi a gazdáját a biztosítónál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.