BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az aggodalom fekete madara száll Nyugat-Európa fölött

Csütörtök reggel a nyugat-európai részvénypiacok veszteséggel indítottak, a visszaesés mértéke az induláskor 0,2 (FTSE-100), illetve 0,6 (CAC-40) százalék között mozgott.

A nyersolajárak emelkedése ásta alá a bizalmat, fokozta az inflációs és a fogyasztói kiadások mérséklődésével kapcsolatos aggodalmakat. Tovább rontotta a hangulatot az ázsiai indexeknek a globális világgazdaság helyzete miatti csökkenése. A bankpapírok a feléledő hitelpiaci aggodalmakra estek. 

Az IKB 21 százalékkal csökkent arra a hírre, miszerint a Lone Star amerikai befektető cég 90,8 százalékos tulajdonra tenne szert a jelzáloghitel-piaci válság egyik legjelentősebb német áldozatában. A Royal Bank of Scotland 2,3 percent, a BNP Paribas 1,7 , az UBS 1,6 százalékkal csökkent.

Az energetikai cégek a nyersolajárak drágulásával megtámogatja javultak: a BP 0,9, a Total 0,6 százalékkal kúszott felfelé.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,9 százalékos eséssel 1155,35 pontra csökkent a szerdai 0,5 százalékos nyeresége után.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 36 pontos csökkenéssel kezdett, fél óra múlva 49,9 pontos csökkenésben volt.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 45 pontos veszteséggel indult, fél óra múlva 72,0 pontos vesztségnél tartott.

Párizsban a CAC-40 több mint 33 pontos visszaeséssel nyitott, fél óra múlva 57,1 pontos veszteségben volt.

Csütörtökön az értéktőzsdék nyitásakor az euró 1,4822 dollár volt vételi oldalon a londoni bankközi devizapiacon, 0,0080 dollárral drágább, mint szerdán későn. Egy órával korábban az eurót 1,4774 dolláron jegyezték.

Az euró drágulása összefüggésben áll a nyersolaj áremelkedésével, ami felerősítette Európában az inflációs aggodalmakat, egyben pedig lehűtötte a közeli kamatmérsékléshez fűződő várakozásokat. Valutapiaci elemzők szerint az euró tovább erősödhet, mivel az amerikai és az európai kamatszint közötti különbség aligha csökken a közeljövőben. Az amerikai bankrendszert érintő negatív hírek is elriasztották a befektetőket attól, hogy a dollárra tegyenek a közös európai valutával szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.