BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miliárdokkal csökkent a piacvezető életbiztosító díjbevétele

Az utóbbi években rohamosan nő az életbiztosítások iránti kereslet, a szektor díjbevétele évről-évre egyre nagyobb mértékben bővül, ami főleg a unit-linked típusú biztosítások terjedésének köszönhető. Az idei első félévben ismét az élet-ág húzta a piacot, és majdnem 20 milliárddal vert rá a nem-élet ágazatra.

Csaknem negyven milliárd forinttal több bruttó díjbevételt termelt a biztosítási szektor az idei első félévben, mint tavaly ilyenkor – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) legfrissebb adataiból. A növekedés több mint nyolc százalékos.

A piac összesített díjbevétele az idei első két negyedévben több mint 473 milliárd forint volt, szemben a 2007-es 437 milliárddal. Ismét látványosan bővült a piac életbiztosítási ágazata, amely idén az első félévben közel 245 milliárdos díjbevételt hozott a biztosítóknak. 2007 első félévében az életbiztosítási tevékenységből származó díjbevétel még csak összesen 216 milliárd forint volt.

Szintén bővült a nem-életbiztosítási ág, ám ennek mértéke valamivel szerényebb: 7 milliárd forint. Az idei első hat hónapban a nem-élet ági tevékenységből származó összdíjbevétel meghaladta a 228 milliárd forintot, szemben a tavalyi 221-el. Ami az élmezőnyt illeti: az Allianz továbbra is piacvezető 21,58 százalékkal, a Generali második 14,93 százalékkal, míg az ING biztosító a harmadik 10,47 százalékkal. Utóbbi ugyanakkor jelentős veszteségeket szenvedett el az előző év azonos időszakához képest: tavaly ilyenkor ugyanis még 13,32 százalékos piaci rész volt az övé. (A piacvezető életbiztosító díjbevétele csaknem 10 milliárd forinttal csökkent a tavalyi első féléves adatokhoz képest.)

További részletek, piacelemzés a Világgazdaság keddi számában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.