BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bekeményítenek a bankok - Főként a lakáshitelesek járhatnak rosszul

Nagyobb önrész, magasabb elvárt fedezet: a második félévben várhatóan szigorítanak a hitelezési feltételeiken a bankok. Ennek oka, hogy egyre több hazánkban is a rossz adós.

Fordult a kocka: míg az elmúlt években folyamatosan könnyítettek a hitelhez jutás feltételein a bankok, az idei második félévben várhatóan szigorításra lehet számítani – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen publikált hitelezési felmérésében. A kutatás megállapítja, hogy a pénzintézetek egy része már az első félévben is igyekezett egy fokkal jobban odafigyelni, hogy kinek nyújt kölcsönt, de a piacon összességében, bár enyhén, de további enyhülés történt.

Annak ellenére, hogy a pénzintézetek közötti, az ügyfelek megszerzését célzó egyre erősebb verseny a kölcsönhöz jutás további könnyítésére ösztönözne, a bankok szigorítási lépéseket terveznek az év utolsó hónapjaiban. Ennek a legfőbb oka, hogy a magyar háztartásoknak egyre borúsabb a jövedelmi helyzete, sokan túlvállalják magukat, és ennek megfelelően folyamatosan nő a rossz adósok száma. Ez pedig a bankok kockázatát is megnövelte. Mindezek mellett a gazdasági növekedés kedvezőtlen kilátásai, illetve a bankok emelkedő forrásköltsége (ami miatt drágábban jutnak pénzhez) is bekeményítésre adhatnak okot.

Vizsgált hitelezési feltételek

- maximális futamidő

- hitelfolyósításért felszámított díjak

- minimális hitelképességi szint

- minimális önrész

- havi törlesztőrész jövedelemhez viszonított maximális aránya

- hitelösszeg és a fedezet aránya

A várható szigorítás legfőképpen a lakáshiteleket érintheti, mivel itt a leghosszabbak a futamidők, és a legmagasabbak a törlesztőrészletek, így ez a kölcsön jelentheti a legnagyobb terhet a nehéz helyzetben lévő családoknak. Itt az MNB szakértői szerint a minimális hitelképességi szint (ami függ többek közt a jövedelemtől, a fedezet értékétől) és a minimális elvárt önrész esetében valószínűsítenek szigorítást. Egyes bankok emellett szűkítenék a finanszírozható ingatlanok körét is. A fogyasztási hiteleken belül alapvetően a fedezet nélküli hiteleknél (áruhitel és hitelkártya) várhatók nehezítések, ugyanis ezeknél jellemző az átlagosat meghaladó magas veszteségarány. Több intézménynél pedig azt jelezték, hogy már most erőteljesen megnőtt az adóslistán (KHR) szereplés miatti visszautasítások száma.

„Mindenképpen kedvező folyamatnak tekintjük, hogy nem enyhültek tovább a hitelezési feltételek, mert ezzel mérsékelhető a háztartások túlzott eladósodottsága” – válaszolta a Reggel.hu megkeresésére a jegybank sajtóosztálya. Ugyanakkor felhívták arra a figyelmet, hogy a pénzügyi közvetítők közötti kockázati verseny ezzel együtt még magas szinten maradt. Ez pedig veszélyt jelenthet a lakosságra, mivel a háztartások nincsenek tisztában a felvállalt kockázatokkal (árfolyamkockázat, kamatkockázat), azaz nem tudják mindig pontosan megítélni, mibe is vágnak bele.

- hitelfolyósításért felszámított díjak

- minimális hitelképességi szint

- minimális önrész

- havi törlesztőrész jövedelemhez viszonított maximális aránya

- hitelösszeg és a fedezet aránya -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.