BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre nagyobb az aggodalom a hitelválság hatásai miatt - Oda a német gazdaság?

Németországban mind nagyobb az aggodalom amiatt, hogy az immár világméretű hitel-, illetve bankválság súlyos kihatással lesz az ország gazdasági fejlődésére.

Michael Glos gazdasági miniszter pénteki nyilatkozatában bírálta az Egyesült Államokat, utalva arra: bár a válságot nem Európa, s nem Németország, hanem Amerika okozta, az negatív irányban befolyásolja majd a német konjunktúrát.

A konzervatív miniszter szerint a német gazdaság rendkívül erőteljesen fonódik össze a világgazdasággal. S míg az elmúlt három évben többnyire profitált ebből az összefonódásból, most minden bizonnyal a negatív világpiaci hatásokkal kell szembenézni.

A még mindig amerikai túlsúllyal rendelkező világgazdaságnak jelentős tisztulási, illetve alkalmazkodási folyamaton kell keresztülmennie - vélekedett Glos, aki szerint a jelenlegi válsága hűen tükrözi az elmúlt időszak túlkapásait, mind az amerikai ingatlanpiacon, mind pedig a bizonytalan pénzpiaci ügyletek tekintetében.

Hasonlóan vélekedett Peer Steinbrück német pénzügyminiszter is, aki ugyanakkor kijelentette: a pénzpiaci válság ellenére Németország kitart a jövő évre szóló költségvetési előirányzatok mellett. A szociáldemokrata miniszter azt hangoztatta, hogy ez irányú törekvését támogatásáról biztosította a Bundesbank, valamint a legtekintélyesebb német gazdasági, illetve pénzügyi szakértők tanácsa. Értesülések szerint egyébként a pénzügyminiszter a jövő héten kormánynyilatkozatot ismertet a parlamentben a jelenlegi válságról, s annak várható következményeiről, s egyfajta "válságtanácskozást" tervez a bankok vezetőivel az elkövetkező időszak forgatókönyvéről.

A német pénzügyminiszter üdvözölte a válságkezelésre tett amerikai lépéseket, s ezen belül a több milliárdos támogatási intézkedéseket. E nélkül a válság hatásai még súlyosabbak lehettek volna - jelentette ki Steinbrück, utalva a pénzpiaci szabályozások, illetve ellenőrző mechanizmusok erősítésének szükségességére.

Német politikai és gazdasági körökben változatlan az értetlenség annak kapcsán, hogy a KfW állami bank a hitelválság kitörésének napján 350 millió eurót utalt át a Lehman Brothersnek, noha annak csődje már világos volt. A szövetségi, illetve tartományi tulajdonban lévő fejlesztési bank mindezt "technikai hibával" indokolta, hangoztatva, hogy egyfajta "automatizmusról" volt szó. Mindennek nyomán a bank igazgató tanácsának két tagját felfüggesztették állásából.

Steinbrück pénzügyminiszter szerint a történtek világosan jelezték, hogy a kockázatellenőrzés nem működött a KfW-nél. Aggodalmak szerint a háború utáni időszak egyik legsúlyosabb pénzügyi válsága erősen sújtja a német tartományi bankokat. Több tartományi bank máris visszavonta korábbi nyereségprognózisát, utalva arra, hogy egyelőre felmérhetetlenek a válság hatásai. Politikai körökben felmerült annak eshetősége, hogy a kialakult helyzet miatt halasszák el a német vasút, a Deutsche Bahn küszöbön álló részleges tőzsdére vitelét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.