BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soha nem látott próbatétel előtt az Európai Központi Bank

Az egy éve tartó pénzügyi válság olyan próbatétel elé állította az Európai Központi Bankot, amivel az tíz éves működése óta még sohasem szembesült - fejtette ki az Európai Központi Bank elnöke.

Jean-Claude Trichet Frankfurtban egy ünnepi alkalommal mondott beszédében emlékeztetett arra, hogy az európai bank pénzpolitikáját többször is különösen nehéz külső körülmények közepette fejtette ki, így a buborékgazdaság kipukkanása idején vagy a 2001 szeptemberi terrorista támadás után.

A pénzpiacon 2007 augusztus elején kezdődő feszültségek azonban az eddigi legnehezebb körülményeket teremtették. Okulni kell a tapasztalatokból, hogy a történtek ne ismétlődjenek meg - jegyezte meg. Konkrétan a bankok működési szabályainak felülvizsgálatát nevezte meg, hogy a fellendülés idején tartózkodjanak a túlságosan kockázatos követelések felhalmozásától, és korlátozzák a fizetési zavarok miatti költségeket a lassulás időszakában.

Trichet hangsúlyozta, hogy az Európai Központi Bank a jövőben is támogatja majd a bankokat, hogy azok kellő likviditással rendelkezzenek, és segíti a pénzpiacok működését, amíg arra csak szükség van. Mint megjegyezte: eddig is a központi banki pénzekkel sikerült a rendszer stabilitását megőrizni.

Ugyanakkor Trichet szerint az EKB "éles határvonalat" von a pénzpiacon más központi bankkal egyetemben tett beavatkozása és az EKB legfőbb feladatának, a kamatpolitikának a meghatározása kötött. Ez utóbbit a bank az infláció leküzdési céljának rendeli alá.

Az értékelők szerint Trichet ezzel a megjegyzéssel akarta elejét venni az EKB kamatváltoztatásával kapcsolatos spekulációknak. A pénzpiaci válság hatására az amerikai Federal Reserve drasztikusan mérsékelte az irányadó kamatot, az EKB ezzel szemben kivárt, sőt negyed százalékponttal 4,25 százalékra drágította is a hitelek árát júliusban, tartva az infláció nekilendülésétől.

A szakértők a csütörtöki kamatdöntő tanácskozástól sem várnak változást, arra számítanak, hogy a harmadik negyedben lazít majd az EKB a hitelezési feltételeken a gazdaságnövekedési és az inflációs adatok fényében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.