BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túljutottunk a nehezén, csak nem vettük észre a medvepiac végét?

Az utóbbi napokban tapasztalható árupiaci zuhanás talán nem a véletlen műve. Tény: a kőolaj év eleji 145 dolláros értékéről esett le a mai 108 dollár körüli árra, az arany jegyzése három napja csökken, csak ma 2 százalékkal lett olcsóbb: 801 dollár unciája (ekkora mértékű csökkenésre hetek óta nem volt példa).

A fekete arany jegyzése ma 6,5 százalékot esett (járt 105 dollárnál is egy hordó) amit főleg a Gusztáv hurrikán elvonulását követő fellélegzésnek tudhatunk be. De tény az is, hogy a dollár kezd visszakapaszkodni év eleje óta nem látott értékéhez, és ismét 1,45-ös szint alatt mozog az euróval szemben (február óta nem volt ilyen erős a zöldhasú), ma például 1,445-ös árfolyamszintig is lement. Ha a folyamat tartós maradna, az enyhíthetné a nemzetgazdaságokra helyeződő inflációs nyomást.

Vajon mindez a véletlen műve, vagyis pillanatnyi piaci szeszélyről van szó, vagy esetleg túljutottunk a hitelválság nyomán beborult globális pénzpiaci viharon, és ismét izmosodhatnak a részvénypiacok, valamint mérséklődhet az árupiaci nyomás? A témával foglalkozó elemzők és piaci kereskedők vitatkoznak arról, hogy a mostani medvepiac mikor is éri el a mélypontját. Gyors fellendülésben bízhatnánk (már idén ősszel) ha a nagy vállalatok gyorsjelentéseikben a második negyedév során is folytatnák az eddig kirajzolódó pozitív képet.

A Wall Streetet figyelő elemzők várakozása szerint az amerikai nagy vállalatok profitja 62 százalékkal nő majd az idei év utolsó 3 hónapjában. Részvénypiaci kereskedők elmondása szerint, viszont a piac most hiába áraz be egy jó negyedévet, még kevés az ok az optimizmusra, ők 2009 végére várják a fellendülést. Az elmúlt egy évben a részvénypiacokról eltűnt tőke (ami főleg az árupiaci felfutásért és azon keresztül a globális inflációért felelős) visszatérése serkenthetné a globális gazdaságot. Az S&P 500 a második negyedévben 0,2 százalékot emelkedett, ez némi vigaszt jelenthet, hiszen az elmúlt egy évben 13 százalékos mínuszt produkált a mutató.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenlegihez hasonló gazdasági környezetben még sosem úszta meg az 500 vezető vállalat teljesítményét követő index legalább egy 20 százalékos zuhanással: vagyis a java még hátra van. A kérdés az, hogy a világgazdaság motorját adó nagyobb államok (USA, EU) recesszióba süllyednek vagy a vártnál kisebb csapással ússzák meg a tőkepiacok zuhanását. Úgy tűnik a rég óta gyengélkedő dollár megtette pozitív hatását, az amerikai gazdaság a vártnál jelentősebben (3,3 százalékkal) növekedett éves alapon a második negyedévben, köszönhető az erős exportnak.

Svájcban is a várakozásokat meghaladó növekedésről számoltak be – ott a lakossági fogyasztás dinamizmusát nem sikerült megszakítania az inflációnak. Európában viszont erősebb befékeződésre számítanak az elemzők, várhatóan az idei növekedés nem haladja meg a másfél százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.