BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A devizahitelek felfüggesztésének hatásai - Csökken a fogyasztás

A bankok devizahiteleinek esetleges felfüggesztése az MTI által hétfőn megkérdezett elemzők szerint csökkenti a fogyasztást és akár a forint árfolyamát is gyengítheti. Az MKB Bank hétfőn jelentette be, hogy október 13-tól határozatlan időre felfüggeszti az euró és svájci frank alapú hitelek igénylésének befogadását az árfolyamkockázatok miatt.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint ha több bank is így dönt, az visszafogja a kiskereskedelmi forgalmat, hatása lesz az ingatlanpiacra és a járműkereskedelemre. Barcza György, a KandH Bank elemzője úgy vélte: amennyiben több bank is ezt a lépést választja, akkor elképzelhető, hogy a fogyasztás a jövő évi enyhe emelkedés helyett negatív tartományban marad.

A devizahitelek felfüggesztése akár több százalékponttal is csökkentheti a rendelkezésre álló forrást. A fogyasztás csökkenése pedig lassítja a GDP növekedését - tette hozzá. Másrészt viszont a rendelkezésre álló források csökkenése a fogyasztást is visszafogja, következésképp az import is mérséklődik. Ez javítja a külkereskedelmi mérleget, csökkenti a folyó fizetési hiányt.

Török Zoltán szerint a forint árfolyamára nem lesz döntő hatása a devizahitelek felfüggesztésének. Barcza György ugyanakkor úgy vélte, ha több bank is felfüggesztené a devizahitelezést, az akár markánsabb forint gyengülést okozhatna, hiszen a devizahitelek forintkeresletet támasztanak. (A bankok ugyanis forintban folyósítják a hiteleket, ezért a külföldön megszerzett devizáért folyamatosan forintot kell vásárolniuk.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.