BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bernanke: időbe telik, amíg helyreáll a "normális hiteláramlás"

A hitelpiac zavarai "jelentős fenyegetést" jelentenek a lassulóban levő amerikai gazdaságra - jelentette ki szerdán Ben Bernanke, a szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, utalva arra, hogy esetleg újabb kamatcsökkentésre kerülhet sor.

A pénzügyi piacok zavarai, valamint a pénzintézetekre nehezedő nyomás "jelentős fenyegetést jelentenek a gazdasági növekedésre", mivel akadályozzák a hitelek áramlását a háztartások, a vállalatok, továbbá az államok és önkormányzatok felé - foglalt állást Bernanke a New York-i Közgazdasági Klubban.

A Fed-elnök - beszédének előzetesen közzétett szövege szerint - biztosított arról, hogy a központi bank továbbra is erőteljesen fog küzdeni a válság leküzdése érdekében, minden lehetséges eszközt felhasznál a piac működésének és likviditásának javítására. Megjegyezte ugyanakkor, hogy időbe fog telni, amíg helyreáll a "normális hiteláramlás". Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a pénzügyi rendszer stabilizációja a legfontosabb első lépés, annak elérése után sem lehet azonnali gazdasági gyógyulásra számítani. Utalt rá, hogy a romló gazdasági folyamatok már azelőtt elkezdődtek, hogy a jelenlegi válság begyűrűzött.

Mint mondta, még mindig az ingatlanpiac a reálgazdaság, valamint a hitelpiac gyengeségének fő forrása; visszaesett a fogyasztói költekezés és a vállalati beruházások szintje, csökkent a foglalkoztatottság. A jegybank korábbi inflációs aggodalmai azonban csökkentek - jelentette ki, utalva arra, hogy az importárak és a fogyasztási cikkek árai mérséklődtek, és az árstabilitásnak megfelelő inflációs ütem várható.

Bernanke azt mondta: a pénzügyminisztérium a kongresszus által jóváhagyott 700 milliárd dolláros mentőcsomag egy részét arra fogja fordítani, hogy felvásárolja a bankok és más pénzintézetek mérlegében szereplő rossz termékeket, "a legtöbb esetben piaci mechanizmusokat alkalmazva". A Fed-elnök végül kifejezte meggyőződését, hogy a várható nehézségek ellenére az amerikai gazdaság "nagy belső életerejével" és a legutóbbi intézkedések segítségével megújult energiával fog kikerülni a jelenlegi időszakból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.