BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszabadult amerikai tőzsdeindex! Indul a "karnevál"?

Hatalmas – 10 százalék feletti – emelkedéssel ismét 9 ezer pont fölé került a legfontosabb amerikai tőzsdeindex.

Az index keddi 889,35 pontos emelkedéséből mind a 30 Dow Jones komponens kivette a részét, így a 10,88 százalékos emelkedéssel 9065,12 ponton fejezte be a napot a fő amerikai tőzsdemutató.

Az összetevők közül 21 cég részvénye kétszámjegyű növekedést produkált. A legnagyobb árfolyamugrást a 19,25 százalékkal az Alcoa Inc, a legkisebbet 6,53 százalékkal a 3M Co könyvelhette el. Az eddig igen erősen megtépázott bankrendszer két reprezentánsa a Citigroupe 14,32, a Bank of America pedig 12,13 százalékkal lett drágább.

"Karnevál" egész Észak- és Dél-Amerikában
Persze nem csak a Dow Jones és a többi USA börzemutató ugrott hatalmasat felfelé, hanem a kanadai és valamennyi jelentősebb latin-amerikai mutató is erős pozitívummal zárt. Különösen a BOVESPA a maga 13,42 százalékos ugrásával.

Újra hintába tehetik a Dow Jones-t – VGO kommentár
Jóllehet érkezett néhány jó hír és persze negatív is, úgy tűnik még mindig nem a fundamentumoknak köszönhető az emelkedés, sokkal inkább az – átmenetileg – mérséklődő intézményi befektetői eladási nyomásnak. Illetve annak, hogy a jelentős veszteségeket okozó válság ellenére is ma már úgy tűnik túlságosan alulárazottá váltak piacok.

Ugyanakkor a mostani emelkedés vélhetően csak egy erőteljes korrekció része, amely szokás szerint egy erőteljes esés után rendre bekövetkezik.

Ugyanakkor a recesszió miatt néhány hónapos távlatban még mindig benne lehet a piacban egy újabb esés, amelye 7-8 ezer pont közé nyomhatja vissza az indexet, vagyis akár tíz éves mélypontra is kerülhet az amerikai részvénypiaci mutató. Ilyenre az elmúlt közel egy és negyedévben a jelenlegivel együtt öt ízben került sor, volt tartósabb és igen rövid életű felfutás is, s sokan mindjárt óvatlanul piacfordulót emlegettek, holott ahhoz több kell néhány nap, vagy két-három hét – fundamentumokkal sem feltétlen kellően megtámogatott – felívelésnél.

A medve rally – pozitív és negatív irányban egyaránt – a fejlődő piaci indexek, így a BUX akár ennél nagyobb arányú elmozdulásait is magával hozhatja, jóllehet abba ma igen erőteljesen még bele játszik a régióban kialakult valutaválság.

Mindenesetre a tőzsdei trendfordulónak egyelőre még nincs itt az ideje, a medve rallyt azonban a bátrabb befektetők meglovagolhatják úgy a külföldi piacokon, mint a magyar részvényekkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.