BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre csökkenhet a hazai össztermék – a forint viszont erősödik

A magyar kormány várhatóan a jövő évi költségvetés újragondolására kényszerülhet a Nemzetközi Valutaalappal történő megállapodás értelmében.

Az IMF hiteleit szigorú fiskális feltételekhez szokta kötni, amelyek teljesüléséhez ismételten csökkenteni kell a magyar gazdaság növekedési kilátásait (ebben a hónapban már másodszorra). Ma reggel a közszolgálati televíziónak Veres János pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány egy negatív növekedési forgatókönyvvel is számol.

Elemzők szerint a magyar bruttó össztermék jövőre akár 1 százalékkal is csökkenhet, hogyha a kormány a tervezett mértékben megvágja az állami kiadásokat - elsősorban a 13. havi nyugdíjon és a közszolgálati bérek befagyasztásával lehet - 300 milliárd forintot megspórolni, a már korábban bejelentett kiadás csökkentésen túl. A miniszterelnök ma délután jelenti be a valutaalappal kötött megállapodás részleteit, amelynek végrehajtásához az ellenzék támogatására is számít a kormány.

A hónap elején 3 százalékról 1,2 százalékra csökkentette a pénzügyminisztérium a jövő évi gazdasági növekedés prognózisát. A kormány szeretné tartani a jövő évre tervezett 2,9 százalékos költségvetési hiányt, ezért szükséges a szociális rendszer kiadásán kurtítani. A forint árfolyama ma közel 4 százalékot erősödött 271-es szintről 264-re az euróval szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.