BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mentőcsomag az MNB-től

A magyar bankok devizahitelezésén nem biztos, hogy sikerül javítaniuk a tegnap bejelentett jegybanki likviditásnövelő lépéseknek.

Az Európai Központi Bank 5 milliárd eurónyi kölcsönt biztosít a Magyar Nemzeti Banknak, ezenkívül az MNB az elsődleges állampapír-piaci kereskedőkkel is megállapodást kötött, melynek keretében folyamatos árjegyzést hajtanak végre az állampapírpiacon, míg a jegybank tőlük vásárolja meg a papírokat.

Külföldön is tovább dühöng a válság. Ukrajna 10-15 milliárd dolláros rendkívüli hitel felvételéről kezdett tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal, hogy elkerülje az államcsődöt, s már Svájcban is rendkívüli bankmentő akciókról kellett határozni.

Eközben a brüsszeli EU-csúcson azt is kimondták, hogy a pénzügyi rendszer után alighanem a reálgazdaságnak is szüksége lesz mentőintézkedésekre.

A forint árfolyama hektikusan alakult a nap folyamán, a 270-es szinten is megfordult, majd 266 körül állt este az euróval szemben.

A tengerentúlról érkező, vártnál jóval gyengébb ipari termelési adatok miatt a negatív tartományban kezdtek az Egyesült Államok legfontosabb tőzsdeindexei; a befektetők pesszimizmusa a mélybe rántotta az európai részvénypiacokat is a kereskedési nap végére.

A nyugat-európai mutatók a délelőtti stagnálást követően 6-7 százalékos esésbe szaladtak, a BUX ennél is rosszabbul, 8,59 százalékos zuhanással zárta a napot.

Likviditásnövelő akciók

- Az USA-ban a Fed már 900 milliárd dollárt pumpált a pénzpiacokra

- Az orosz jegybank napi akár 1000 milliárd rubelt ajánlott fel repoaukciókon

- Az Európai Központi Bank ezentúl hétfőnként svájci frank–euró-tendereket tart

- Az EKB dolláraukciókat is tart, alkalmanként akár 50 milliárd dollárt is felajánl

- A Magyar Nemzeti Bank tegnap közölte, ötmilliárd euró kölcsönt kap az EKB-tól

EKB: ötmilliárd eurós kölcsön

Mentőöv a reálgazdaságnak

- Az orosz jegybank napi akár 1000 milliárd rubelt ajánlott fel repoaukciókon

- Az Európai Központi Bank ezentúl hétfőnként svájci frank–euró-tendereket tart

- Az EKB dolláraukciókat is tart, alkalmanként akár 50 milliárd dollárt is felajánl

- A Magyar Nemzeti Bank tegnap közölte, ötmilliárd euró kölcsönt kap az EKB-tól Nem nyugodtak meg a kedélyek -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.