BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mire elég 700 milliárd dollár? Szigor vár a bankokra

A banki tőkekövetelmények szigorítását javasolta tegnap az Európai Bizottság. A tagállamok és az Európai Parlament figyelmébe ajánlott intézkedések között szerepel az is, hogy a hitelintézetek egyetlen ügyfélnek se nyújthassanak egy bizonyos értékhatárt meghaladó kölcsönt, még a bankközi piacokon sem.

A bankközi hitelnyújtás korlátozása első pillantásra furcsa intézkedésnek tűnik olyan időszakban, amikor éppen a hitelszűke okozza a legnagyobb problémákat, és az, hogy a bankok félnek kölcsönt nyújtani egymásnak. Charlie McCreevy illetékes biztos azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen az elmúlt hetek mutatták meg, mennyire nagy kockázatok származnak abból, ha egy-egy bank nem teríti szét kellően a hitelportfólióját, ha nem porlasztja eléggé a kockázatokat.

Egyébként a bizottsági javaslatból (még ha gyorsított eljárásban tárgyalják is) egy-másfél éven belül semmiképpen sem lesz még érvényes jogszabály. A rövid távú válságmenedzselést tehát a tervezet nem érinti. Brüsszel egyébként is azzal érvel, hogy az (mármint a tűzoltás) nem is az ő feladata, azt a tagállami kormányok és az Európai Központi Bank végzi.

A bankok számviteli szabályaik módosulására is számíthatnak, itt azonban éppen a lazítás a cél.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.