BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúan ellenőrzik, mire költik a bankok az adófizetők pénzét

Az Egyesült Államok Kongresszusának több tagja arra szólította fel a kilenc legnagyobb amerikai bankot: számoljanak el a tőkeinjekciók felhasználásról.

Henry A. Waxman, a kormányzati ellenőrzést és reformokat felügyelő kongresszusi bizottság elnöke hangsúlyozta: a bankoknak számot kell adniuk arról, mire fordítják a közpénzt. Waxman hangsúlyozta, hogy a pénzintézetek az év első kilenc hónapjában 108 milliárd dollárt költöttek az alkalmazottak bónuszaira és prémiumaira – írja a Washington Post.

A bizottsági elnök levélben fordult a kilenc legnagyobb amerikai bank vezetőségéhez, a források felhasználásával kapcsolatban. Miközben a törvényalkotók igyekeznek az injekciók megfelelő helyre juttatását biztosítani, a pénzintézetek vezetői hangsúlyozzák, hogy a bónuszok részei a bankok költségvetésének. Egyúttal kiemelik, hogy az a tény, miszerint az eddig kifizetett jutalmak megegyeznek az előző évi összegekkel, bizonyítja, hogy a plusz tőkét nem ezekre fordítják majd.

"Waxman nyitott kapukat dönget" – fogalmazott egyértelműen Scott E. Talbott, a legfajsúlyosabb bankokat tömörítő Financial Services Roundtable vezetője.  Mint mondta, a bankok elutasítják feltevését és leszögezik, hogy a pénzeket eleve a hitelekre szeretnék fordítani.

Az államkincstár eddig 160 milliárd dollárt fizetett ki a beígért 250 milliárdból, a harminc legjelentősebb intézmény részére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.