BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válság: "Jó alkalom a gazdasági reformok beindítására"

A magyar gazdaság sebezhetősége nem kirívó a közép-kelet-európai régióban, sőt hosszú távon a válság akár hasznos is lehet Magyarország számára, amennyiben megragadjuk a lehetőségeket reformok meghozatalára - az ING szakértői szerint.

Németh Dávid, az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepének vezető elemzője előadásában úgy vélekedett: a magyar gazdaság számos, meghatározó makromutató alapján nem mutat borúsabb képet régióbeli társainál. A folyó fizetési mérleg hiánya, az adósság/GDP arány, a háztartások jövedelmének hiteltörlesztésre fordított hányada, a banki hitelportfóliók minősége közül egyik mutató sem kirívó a régióban - mutatott rá.

Németh Dávid úgy véli: a 2009-es költségvetési hiányt akár 2 százalékra is sikerülhet leszorítani. A büdzsé mérséklődő deficitje, továbbá a csökkenő vállalati beruházások és a háztartások megtakarítási pozíciójának várható javulása mind abba az irányba mutatnak, hogy a következő években tartósan csökkeni fog a magyar gazdaság külső finanszírozási igénye - vélekedett.

A vezető elemző szerint a jelenlegi válság jó alkalmat teremthet jelentős gazdasági reformok beindítására. Számottevő költségmegtakarítás lenne elérhető például az önkormányzatok számának csökkentésével, valamint az adórendszer egyszerűsítésével. Az utóbbi elsősorban a kis- és középvállalatoknak kedvezne, és nagyban hozzájárulna a gazdaság kifehérítéséhez is - tette hozzá.

Németh Dávid az IMF-EU mentőövvel kapcsolatban rámutatott: a Magyarország számára biztosított hitelkeretnek valószínűleg csak nagyon kis részét kell lehívni, az inkább arra szolgál, hogy "át tudjunk lavírozni a pánikhangulaton".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.