BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elcammoghat a medve, de 2009 közepéig nem lesz tartós növekedés

A részvénypiacokon is csillapodhat az év eddigi részében tapasztalt pánik, igaz, tartós emelkedésre 2009 közepéig még nem érdemes számítani a Credit Suisse elemzései szerint.

Elkerülhető a globális gazdasági visszaesés, de a világ legfejlettebb országaiban a következő negyedévekben még magas marad a recessziós kockázat, és egy-két évig legfeljebb közepes mértékű gazdasági növekedésre számíthatnak a befektetők – vonta le a következtetést Robert Parker, a Credit Suisse eszközkezelési üzletágának alelnöke a cég legfrissebb elemzéseiből.

A viszonylag optimista véleményt az alelnök alapvetően öt szemponttal indokolta. Először is a világ vezető jegybankjai gyors ütemű kamatcsökkentésbe kezdtek, emellett pedig likviditásbővítő akcióik is segíthetnek a kilábalásban.

Többek között ennek köszönhető, hogy minimálisra csökkent a valószínűsége, hogy a világ pénzügyi rendszerében jelentős szerepet játszó újabb nagybank – mint szeptemberben a Lehman – mehessen csődbe. Optimizmusra ad okot, hogy az árupiaci árfolyamok az év első felében tapasztalt magas szintekről rendkívüli mértékben visszasüllyedtek.

Végül a globális gazdasági recesszió elkerülésében segíthet az is, hogy a japán és a kínai kormány máris, az európai és amerikai vezetés pedig hamarosan költekezésbe kezdhet, megrendelőként fokozva a gazdaságok teljesítményét.

Ennek köszönhetően a részvénypiacokon is csillapodhat az év eddigi részében tapasztalt pánik, igaz, tartós emelkedésre 2009 közepéig még nem érdemes számítani a Credit Suisse elemzései szerint.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.