BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milyen hatással lehet Barack Obama a részvénypiacra?

Változás - Barack Obama, az amerikai elnöki pozíció demokrata jelöltjének választási kampányát végig ez a jelszó kísérte, így a csalogatás hatására a választási urnákhoz rekord arányban járult Amerika népe.

A megválasztás keretén belül a figyelem középpontjába a gazdasági nehézségekre, a pénzügyi válságra, a FED-del, a SEC-kel és a törvényhozó szervekkel való együttműködésre vonatkozó javaslatok és konkrét megoldások kerülnek. „A feladatok közül az első, amivel Obama szembesül, a hitelválság súlytotta pénzügyi szektor újjáélesztése és olyan feltételek megteremtése, melyek biztosítják, hogy a válság soha többé ne ismétlődjön meg,“ – mondja Ing. Josef Stoulil, a CAPITAL PARTNERS elemzője.

A tervezett lépések a következők:
- Megszüntetik a subprime kölcsönöket biztosító társaságok versennyel szembeni védelmét.
- A hitelkártya-biztosítás egyes szintjeinek meghatározására (maguk a cégek által) ötcsillagos skálát hoznak létre.
- Harcot indítanak a jelzáloghiteleket nyújtó társaságok csalásai ellen.

A pénzügyi válság által legnagyobb mértékben súlytott szektor az autóipar.  „Ez a  szektor nyomást fog gyakorolni Obamára, hogy a Bush-adminisztráció által beígért, alacsony kamatú hitelek formájában biztosítandó 25 millárd amerikai dollárt az autógyártóknak kifizesse“ – mondja Ing. Josef Stoulil, a CAPITAL PARTNERS elemzője és hozzáteszi: „Ennek a kölcsönnek elsősorban az a célja, hogy a környezetkímélő autó-gyártás fejlesztését támogassa, ami egyébként Obama környezetvédelmi-kampányába is illeszkedik, így hát úgy tűnik, hogy éppen a megválasztott elnök személyének köszönhetően remélhetnek hasznot a gyártók a hibrid autók gyártásával.“

Az említett környezetvédelmi kampányhoz kapcsolódik az energetikai szektor, ahol nagy mértékű beavatkozás várható az éghajlat védelmére, valamint a természeti energiaforrás támogatására vonatkozóan. Barack Obama 2050-ig az üvegházi gázok kibocsátásának csökkentését 80%-kal tervezi csökkenteni. Ezzel függ össze az a terv is, mely a NAFTA integrációs csoportosulás feladatait szándékozik megerősíteni. „Az új kormány tervei között szerepel a nap-,  a szél- és a vízenergia hasznosításának fejlsztése, melyre Obama az elkövetkező 10 évben 150 milliárd amerikai dollárt kíván áldozni, azzal a távlati célkitűzéssel, hogy 2025-ben a felhasznált energia egy negyede már ezekből a megújuló forrásokból származhassék.“ – mondja Ing. Josef Stoulil, a CAPITAL PARTNERS elemzője. 

További impulzust jelent azoknak az adókedvezményeknek a bevezetése is, amellyel az energiaszámlákért kifizetendő összeg minden amerikai család esetében 1000 amerikai dollárral csökken. „Ezzel szemben úgy tűnik, az olajtársaságok aranykora leáldózóban van“- magyarázza Ing. Josef Stoulil, a CAPITAL PARTNERS elemzője és hozzáteszi: „Obama a választási meetingek során már kifejtette az olajtársaságok adóinak emelésére vonatkozó elképzelését arra az esetre, ha egy hordó olaj ára a 80 USD értéket meghaladná.“

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.