BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lenne reális a további kamatcsökkentés - véli a Generali elemzője

A Generali Alapkezelő várakozásai szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem változtat a jenlegi alapkamaton jövő hétfői kamatdöntő ülésén. Elemzés.

A három százalékpontos kamatemelés óta, köszönhetően egy sor további intézkedésnek (IMF hitelkeret, költségvetési plafontörvény, MNB állampapír vásárlásai stb.), némileg nyugodtabb napokat élhettünk át, de a megoldástól még messze vagyunk - vélik a Generali elemzői.

A jegybank vélhetően nem kockáztathat egy túl korai kamatvágást, várni kell a piac pozitív jelzéseire – mondja elemzésében Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője, aki a Fidesz elnökének javaslatával – amely szerint a jegybanki alapkamat azonnali, hat százalékra történő csökkentésére van szükség – kapcsolatban elmondta: ahhoz, hogy az ellenzéki pártelnök javaslatát érdemben értékelni lehessen, ismerni kellene azt a teljes intézkedéscsomagot, amelyet a Fidesz a válságkezelés megvalósítására dolgozott ki.

Elképzelhető, hogy az alacsonyabb alapkamat egy ilyen csomag egyik paramétere, de pusztán egy drasztikus kamatcsökkentést a jelenlegi környezetben nem tartunk reálisnak. Az elemző hozzátette: a labda most nem elsősorban a jegybanknál van. Önmagában az alapkamat mozgatása nem oldana meg semmit, olyan kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek az országgal szembeni bizalmat képesek helyreállítani. Azt gondoljuk, hogy a jegybank csak akkor csökkenti majd az alapkamatot, ha úgy látja, hogy a hazai fizetőeszköz elleni spekulációs veszély elmúlt - mondja Vizkelety.  

Az alapkamat három százalékpontos emelésével a jegybank egy olyan helyzetet teremtett, amelyben jelentősen megdrágult a forint elleni spekuláció. A jelenlegi bizonytalan piaci környezetben persze nem lehet kizárni, hogy a forint akár jelentős mértékben tovább gyengüljön, ennek esélye az összes ismert piaci esemény tükrében viszont érzékelhetően csökkent.

A kamatemelés, mint eszköz egy bizonyos határon túl veszít a hatékonyságából, ezért még inkább előtérbe kerülhet a parlamenti és kormányzati döntéshozók felelőssége, hogy az ország helyzetének stabilizálásához szüksége lépéseket megtegyék. Ezen az úton nagy jelentősége van az IMF hitelkeretnek, a szigorúbb költségvetési gazdálkodásnak, ezzel párhuzamosan a költségvetési plafontörvény elfogadásának, ám mindez csak egy lépés a sok közül, az igazi reformlépések elkerülhetetlenek - mutatott rá Vizkelety Péter. Az inflációs veszély kapcsán az elemző kiemelte:egy meglóduló infláció az euró bevezethetőségét nyilvánvalóan nem teszi lehetővé.

Rövidebb távon mi az infláció mérséklődése várható, amit a csökkenő energiaárakra, illetve a várhatóan csökkenő fogyasztási keresletre alapozak az elemzők.

Az ország legnagyobb problémája, hogy amíg a világgazdaság expanzióban volt, nálunk akkor is felelőtlen költségvetési gazdálkodás folyt, így a jelenlegi recessziós helyzetben nincsenek (vagy csak nagyon korlátozottan vannak) saját tartalékaink a gazdaság stimulálására. Arra látunk esélyt, hogy sikerül esetleg különböző célzott támogatások jogcímét megváltoztatni és egyéb célok helyett a gazdaság élénkítésére, szereplők életben tartására átcsoportosítani - vélik az elemzők.

Fontos lenne, hogy pusztán átmeneti likviditáshiány miatt csődközelbe került, egyébként életképes vállalkozásoknak ne kelljen lehúzniuk a rolót, hiszen mindez csak tovább növelné a költségvetés problémáit – emelte ki elemzésében Vizkelety.

A Reuters ma megjelent elemzői felmérése szerint is csak jövőre várható a kamat csökkentése. Az elemzők szerint a növekedés tragikus, az infláció visszafogott lesz jövőre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.