BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olaj: tovább nőttek az amerikai stratégiai tartalékok

Múlt héten tovább nőttek az Egyesült Államok stratégiai tartalékai kőolajból, jelezve, hogy az import és a termék-előállítás zavartalan, a felhasználás viszont gyenge.

Az amerikai energiaügyi minisztérium szerdai közleménye nyomán a kőolaj ára visszaesett a szabadpiacokon. A stratégiai kőolajtartalék a múlt héten 7,28 millió hordóval 320,828 millió hordóra nőtt - közölték szerdán a minisztériumban.

Az elemzők 900 ezer hordós növekedést vártak mindössze. A benzintartalék 1,842 millió hordóval 200,476 millió hordóra nőtt. Az elemzők csak 100 ezer hordós többletre számítottak. Az egyéb olajtermékek készlete 186 ezer hordóval 126,694 millió hordóra csökkent. Az elemzők 800 ezer hordós fogyásra számítottak előzőleg.

Az amerikai olajfinomítók a múlt héten átlagosan 86,2 százalékos kapacitás-kihasználással dolgoztak. Az elemzők kevesebbre, 85,1 százalékra számítottak az előző heti, 84,9 százalékos kihasználtság után. Az adatok közlése után néhány perccel az északi-tengeri brent könnyűolaj 50,95 dollár volt Londonban, 60 centtel drágább a keddi zárónál. Napközben korábban 2,40 dollárral, a statisztika megjelenése előtt közvetlenül 1,61 dollárral volt drágább a keddi zárónál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.