BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negyven éve nem volt ilyen alacsony a jelzáloghitel-kamat az USA-ban

A Fed kamatvágását követően várható volt, hogy lakástulajdonosok tömegei fogják újrafinanszírozni jelzáloghiteleiket és így is történt. Az öt százalék alatti kamatok a brókerek szerint megkönnyebbülést jelentenek a nehéz gazdasági helyzetben.

"Istenem, ez óriási" – lelkendezett az AP-nek egy Minneapolis-i jelzáloghitel-bróker. A Fed rekord mélységűre vágta az alapkamatot, az elemzők pedig megjósolták, hogy óriási lesz az igény a lakosság részéről az újrafinanszírozásra. Az átlagos hitelkamatok a Fed lépését követően 5.06 százalék körüli szinten mozogtak, ez a legalacsonyabb a hatvanas évek óta és jelentős változás a tegnap 5.3 százalékhoz képest is.

Az elemzők szerint a Fed azért szánta rá magát a rendkívüli lépésre, mert csökkenteni szeretné az államkötvények és a jelzáloghitelek kamata közötti különbséget. Az elmúlt években egy tíz évre szóló állampapír és egy harminc éves futamidejű jelzáloghitel kamata között 1.8 százalékpont volt a különbség. Most azonban kinyílt az olló: a kamatkülönbség 3 százalékpontos.

Az alapkamatvágás csökkenti a jelzáloghitelek kamatait, szűkül a fent említett rés, a fogyasztók pedig ennek köszönhetően több pénzt forgathatnak meg a gazdaságban – legalább is ebben reménykednek a döntéshozó. Mindeközben a megválasztott elnök egy 850 milliárd dolláros mentőcsomagot készít elő, amelyet a tervek szerint hivatalba lépését követően szinte azonnal elfogadnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.