BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor: nincs pénzhiány!

Nincs pénzhiány a magyar bankrendszerben, oda 1000 milliárd forinttal több likviditás áramlik a negyedik negyedévben, mint az előzőben, a bankok azonban a vállalatok helyett inkább a lakosságot hitelezik - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának szerdai ülésén.

A bizottsági ülés elején Simor András rövid prognózist ismertetett a gazdaság 2009-es várható folyamatairól. Jövőre a bruttó hazai termék (GDP) egy százalék alatti csökkenése mellett az infláció 3 százaléknál kisebb lesz, 2010-ben megindulhat a magyar gazdaság lassú növekedése - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében csak folyamatos kamatcsökkentés valósítható meg - hangsúlyozta Simor András. Elmondta azt is: Magyarország nem esik azonos kockázati megítélés alá az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Svájccal, ahol radikális kamatcsökkentést hajtottak végre, a magyar monetáris politika mozgástere korlátozott.

Kiemelte: Magyarország kockázati megítélését ma a befektetők abba a kategóriába sorolják, ahol Dél-Afrika, a Fülöp-szigetek, Törökország, Horvátország, Bulgária, Észtország és Lettország van, s ezekben az országokban legalább olyan magas a kamat, mint nálunk, s radikális kamatcsökkentést sem hajtottak végre.

"Nekünk ezt a kockázati prémiumot meg kell fizetnünk" - tette hozzá, és jelezte: ha egy radikális kamatcsökkentés nyomán 10 százalékkal gyengülne a forint árfolyama, akkor a bankrendszerben szűkülne a likviditás, a bankok tartalékképzési kötelezettségük miatt 430-450 milliárd forinttal kevesebb hitelt folyósíthatnának. "

Magyarországon a jegybanki kamatcsökkentéssel úgy lehet haladni, ahogy az ország kockázati megítélése javul - felelte képviselői kérdésre a jegybank elnöke. Az IMF hitel kapcsán Simor elmondta: nincs semmiféle titok az IMF-megállapodás mögött, a leírt szándéknyilatkozat tartalmazza az összes lényeges feltételt. Hozzátette: a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitelének első részlete az MNB devizatartalékait növelte.

Több képviselő arról érdeklődött, mit tett, mit tehet a jegybank, hogy a gazdaságban a likviditás, köztük a kis- és középvállalkozások (kkv-k) finanszírozási lehetősége javuljon. Simor András kifejtette: az MNB azzal is segítette a bankok likviditásának növelését, hogy öt százalékról két százalékra csökkentette az előírt kötelező tartalékrátát, új fedezeteket is elfogadott a pénzintézetektől, amikor azok jegybanki hitelt vettek fel, és új refinanszírozási módokat nyitott meg. Eközben az állam azzal segítette a likviditás növelését, hogy nem bocsátott ki új államkötvényt, sőt, vissza is vásárolt a korábban piacra dobott állampapírokból.

Az jegybank számítása szerint az idei év utolsó negyedévében a bankok forint likviditása durván 1000 milliárd forinttal növekszik, tehát hitelezésre 1000 milliárd forinttal nagyobb összeg áll a bankok rendelkezésére" - tette hozzá a jegybank elnöke. Simor András azt nem tudta megmondani, hogy ezt az 1000 milliárd forintos többletet mire fordítják a bankok, hiszen ebből vehetnek állampapírt, elhelyezhetik az MNB-nél rövid, vagy kéthetes betétként is, vagy bővíthetik hiteleik kihelyezését.

November végéig követtük a hitelállomány alakulását, ami azt mutatja, hogy egy fillérrel sem csökkent, sőt novemberben mind a lakossági, mind a vállalati hitelállomány nőtt, miközben komoly veszélye van annak, hogy a jövőben csökkenni fog a hitelállomány - mutatott rá az elnök. Simor András - rátérve a forrásszerzés összetevőire, lehetőségeire - elmondta: a jegybank forintot tud adni a bankoknak, devizát nem. A bankok elsősorban akkor tudnak több hitelt nyújtani, ha több forrást gyűjtene. A jegybankelnök úgy látja, hogy a magyar bankok külföldi anyabankjai egy fillért sem vontak ki Magyarországról.

Az MNB elnöke ugyanakkor felsorolt néhány gondot, amellyel szembe kell nézni. Ezek közé tartozik, hogy az anyabankok "Magyarország kockázati megítélését problémásnak ítélik", Magyarországon rossz a hitel/betét arány, mivel nagyon kevés a megtakarítás, s emellett a bankok inkább hitelezik a lakosságot, mint a vállalatokat, mivel a lakossági hitelezésen nagyobb a lehetséges nyereség. Több honatya is felvetette: az ügynökökön keresztüli hitelezés jelentős kockázatokat hordoz mind a hitelintézetek, mind a banki ügyfelek számára.

Simor András a felvetésre elmondta: az IMF-nek küldött szándéklevélben Magyarország kötelezte magát arra, hogy bővíti a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jogkörét, kiterjeszteni ellenőrzési, szankcionálási lehetőségeit. Az erről szóló törvényjavaslatot még az idén beterjesztik a parlamentnek. Ebben javasolják majd, hogy a PSZÁF a jövőben tilthasson be kockázatos banki termékeket, jobban ellenőrizze a hitelközvetítő ügynökök tevékenységét, végzettségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.