BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájcot is elérte a válság: óriási leépítések a nagybanknál

A világ legnagyobb vagyonkezelőjének mondott svájci UBS bank is nagy létszámcsökkentésre készül, hét végi svájci lapértesülések szerint a csökkentés elérheti a 4-4,5 ezer főt is.

Heteken belül eldőlhet a létszám öt százalékának a sorsa - írja a Sonntags Zeitung. Egy másik helyi lap értesülése szerint "csupán" 3 és 4 ezer között lesz a létszámkarcsúsítás. A banktól eddig nem erősítették meg az értesüléseket. Ez kiegészítené a már korábban, elsősorban a befektetési banki részlegnél bejelentett 9 ezres csökkentést az UBS-nél, amely a legnagyobb veszteségleírást kényszerült végrehajtani az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság miatt az európai nagybankok közül.

Az újabb leépítési híre csak napokkal követi a másik nagy svájci pénzintézet, a Crédit Suisse (CS) svájci bejelentését, hogy a globális pénzügyi válság következtében 5300 állást kénytelen megszüntetni. Utóbbi bank tavaly óta már 1320 munkahelyet számolt fel, többségében a befektetési üzletágban. A CS-nél a leépítéseket 2009 közepéig kell végrehajtani. A svájci pénzügyi hatóságok nemrég megállapodást kötöttek a Crédit Suisse csoporttal és az UBS bankkal a szigorúbb tőkekövetelmények érvényesítéséről.

Felemelték a két nagybankra vonatkozó tőkemegfelelési mutatót, és a bankok megengedett eladósodási küszöbét (leverage ratio). A svájci szövetségi bankbizottság közleménye szerint a bankoknak az új normákat 2013-ig kell bevezetni, de ezt a határidőt a pénzpiac változása függvényében meg lehet hosszabbítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.