BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ideiglenes forintkorrekció kezdődött - Hogyan látják az OTP elemzői

A hazai deviza árfolyama délelőtt közel öt forintot erősödött az euróval szemben, a kurzus 285,36-os historikus mélypontról 280-as értékre kapaszkodott vissza, oda, ahol az elmúlt két napban mozgott. Tardos Gergely, az OTP Bank elemzője úgy véli, hogy a forint árfolyama középtávon a 275 forint/eurós centrum körül ingadozhat, erőteljes volatilitás mellett. Ezért a jelenlegi erősödési hullám tartós folytatásában nem bízhatunk.

Tardos Gergely szerint a jegybank segíthetné a kilengések mértékének csökkentését, azzal, hogy óvatosabb kamatpolitikát folytatna, illetve kommunikálná, hogy fontosnak tartja az árfolyam stabilitását.

Az elemző véleménye szerint ebben a hónapban nem lenne okos hozzányúlni az alaprátához, ennek ellenére nincs kizárva, hogy az MNB folytatja a csökkentést. Az OTP elemzői maximum 50 bázispontos vágást tartanak elképzelhetőnek, de már annak a hiteles indoklása is nehézségeket okozhat a jegybanknak.

Az elemző korábban 260 forintos átlagos idei euró árat valószínűsített, ám a hazai és a régió kiábrándító konjunktúra indikátorai (elsősorban az ipari termelés és export adatok), azt sugallják, hogy a gazdaság a várakozásoknál mélyebb recesszióba süllyed majd. Emiatt pedig az árfolyam a korábban vártnál gyengébb lehet, ezt tükrözi a régiós devizákra nehezedő leértékelődési nyomás is. Tardos Gergely most inkább a 275 forint körüli idei átlagos euró árfolyamot tartja elképzelhetőnek, a volatilitás pedig továbbra is magas maradhat közép távon.

szemben, a kurzus 285,36-os historikus mélypontról 280-as értékre

kapaszkodott vissza, oda, ahol az elmúlt két napban mozgott. Tardos Gergely, az OTP Bank elemzője úgy véli, hogy a forint árfolyama középtávon a 275 forint/eurós centrum körül ingadozhat, erőteljes volatilitás mellett. Ezért a jelenlegi erősödési hullám tartós folytatásában nem bízhatunk.VGO-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.