BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szépen zártak az amerikai tőzsdemutatók

Emelkedéssel, közel napi csúcson zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 3,6 százalék (53,44 pont) emelkedéssel 1558,34 ponton fejezte be a napot.

 A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8375,45 ponton zárt 2,5 százalék (200,72 pont) növekedéssel. A szakértők szerint az emelkedés annak a derűlátó hangulatnak köszönhető, amit az a várakozás idézett elő, hogy az új amerikai kormányzat gyors lépéseket tesz a nagybeteg bankszektor megsegítésére, és a törvényhozók készen állnak a gazdaságélénkítő csomag megszavazására.

A szerdai nap során nagy érdeklődés övezte az amerikai jegybank (Fed) kétnapos tanácskozását követő kamatdöntését, valamint az azzal együtt nyilvánosságra kerülő nyilatkozatot. Az este bejelentett döntés értelmében - a várakozásoknak megfelelően - nem változtatott az alapkamaton a Fed. Az egynapos kamat célsávja 0,0 és 0,25 százalék között maradt. A Fed közleménye szerint a jegybank folytatja a banki adósságok és a jelzáloggal támogatott kötvények felvásárlását, hogy ezzel is támogassa a jelzálog- és lakóingatlan-piacokat. Jelezte továbbá, hogy felkészült hosszú lejáratú állampapírok vásárlására, amennyiben "ez hozzájárul a pénzügyi piacok helyzetének a javításához".

Decemberben a Fed azt közölte, hogy még csak tanulmányozza ennek a lehetőségét. A szerdai közlemény szerint a kamatsáv "bizonyos ideig" ezen a rendkívüli alacsony szinten maradhat. Szerdán erősödtek a bankszektor részvényei, miután a Bloomberg azt közölte, hogy szövetségi betétbiztosítási vállalat átvenni készül egy "rossz bank" ellenőrzését, hogy azután ennek révén legyen képes "kiszívni a piacról a pénzintézetek mérgezett eszközeit". A képviselőház várhatóan még szerdán szavaz Barack Obama amerikai elnök 825 milliárd dolláros csomagjáról, amelynek célja az amerikai gazdaság leépülésének a megállítása; a republikánusok többsége ugyan ellenzi a tervet, de a demokraták bíznak abban, hogy elegendő szavazat lesz a tervezet elfogadásához. A hangulat javulását segítette néhány, a vártnál kedvezőbb negyedéves eredmény is: a Yahoo Inc drágult, mert a negyedéves eredménye meghaladta az elemzők előzetes számításait.

A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 58 centtel 42,16 dollárra nőtt a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra. Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,3141 dollárra gyengült a kedd késő esti 1,3160 dollárról (-0,14 százalék). A dollár 90,28 jenre emelkedett az előző napi 88,93 jenről (+1,52 százalék). Az euró 284,88 forintot ért az egy nappal korábbi 286,45 forint után (-0,55 százalék). A dollár 216,14 forinton volt a keddi 216,82 forintot követően (-0,31 százalék). Az euró 0,81 százalékkal 27,407 cseh koronára gyengült. Az euró 1,17 százalékkal 4,3495 zlotyra hanyatlott. New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, januári határidőre 11,10 dollárral 888,10 dollárra süllyedt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.