BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb bank fordul állami segítségért - Az EU közbeszól?

A német Dresdner Bank újabb forráshiánya miatt régi és leendő tulajdonosa a Soffinhoz, az állam pénzpiaci stabilizációra létrehozott különalapjához (Sonderfonds Finanzmarktstabilisierung) fordul. A vállalatot a Commerzbank éppen készül átvenni az Allianz-tól.

Az erről szóló tárgyalások tegnap kezdődtek, és várhatóan egy héten belül le is záródnak - tudta meg a Handelsblatt pénzügyi körökből.

A tárgyalások során, további visszaesésektől félve a Dresdner Bank értékpapírjait szeretnék bebiztosítani. Ezzel párhuzamosan a Commerzbank szeretné, ha részben az Allianz is vállalna garanciákat az átvétel előtt. Félő ugyanis, hogy az EU-versenyhatóság tisztán állami segítséget nem engedélyezne.

A Commerzbank korábban már 8,2 milliárd euró segélyhez jutott a Soffinon keresztül, amit Brüsszel nem nézett jó szemmel. Igaz, hogy a Dresdner Bank eddig még nem igényelt állami segítséget, de könnyen lehet, hogy az EU egy ilyen lépésre úgy tekintene, mintha ismét a Commerzbank jutna állami pénzekhez.

A Dresdner Banknak a harmadik negyedévben 834 millió euró operatív veszteséget kellett elszenvednie; a negyedik negyedévre pedig ismét nagy veszteségekkel számolnak a felügyelők. A korábban kialkudott 9 milliárd euró helyett a Commerzbank csak 5 milliárd eurót fizet az Allianznak a Dresdnerért. A Commerzbank Németország második legnagyobb hitelintézete, a Deutsche Bank után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.